Skip to content

5 години NO BLINK – каква история създадохме дотук?

В началото бе… киното. Това е истината.

Започнахме нашата история преди 5 години. С вълнението и ентусиазма на няколко човека от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров. И огромното желание да дадем по-дълъг живот на късото кино. Подценяваната къса форма нямаше своя платформа, дом, в който животът на късометражните филми да продължи извън хард-драйва на някой компютър.

И така, без да ни мигне окото, основахме NO BLINK.

Стартирахме на 25 април 2016. В рамките на първите 7 дни 15 000 човека посетиха сайта /тогава се казваше noblink.media/. След като добихме публичност успяхме да направим и първият си рекорд – 5000 посетители за един ден.

На 8 Август 2016 направихме първата обиколка из страната, като част от нашия КИНОlove: На лов за къси филми. Първите филми в платформата баха на студентите от класа на проф. Дюлгеров.

Имахме 5 прожекции в страната:

Цитираме основателите: “Много студенстко-младежки ентусиазъм. Денонощен купон, пътувания, забавление, емоция, приятелство, мечти и неуморимост”. А мнението на хората е документирано!

 

Заършихме първата година с най-мащабната кампания за популяризиране на къс филм в България. Филмът на Ники Стоичков “За какво служи хлябът” успя да събере над 5000 гледания за 2 седмици.

И така, заредени, бяхме готови да нападнем 2017 с нови идеи. Но за това в следващата част.

След страхотните преживявания, с които ни дари 2016, новата 2017-та беше с ударно начало за  NO BLINK STUDIO – брата-близнак на NO BLINK. За 4 месеца направихме ексклузивни премиери на 4 филма наше производство:

 

Набирахме инерция. Последвалото турне на КИНОlove Лято 2017 разходи 8 филма из страната:

 • Правила” (2017) (Драма) 20′ реж. Ясен Генадиев, актьори: Стефан Данаилов, Мария Статулова, Евелин Костова, Дарин Ангелов
 • “88 MHz” (2017) (Документален) 39′ реж. Яна Титова, герой: Йордан Георгиев
 • “Легенда за първия кукер” (2016) (Анимация) 5′ Автор: Студио Змей
 • “Една нощ с Борис Павлович” (2017) (Драма) 20′ реж. Георги Светломиров, актьори: Венцислав Занков, Ники Стоичков
 • “Крило на дракон” (2017) (драма) 24’ реж. Антония Милчева, актьори: Цветомира Любомирова, Александър Смолянов
 • “Моята истина” (2017) (детски) 8’ реж. Стефани Райчева
 • “На червено” (2016) (комедия) 20’ реж. Тома Вашаров, актьори: Цветан Даскалов, Пламена Гетова, Вълко Камарашев, Явор Борисов, Николай Върбанов,Жанет Йовчева, Борис Кашев, Георги Сираков

Светлината на киномашината огря 10 точки в страната и над 3000 българи се радваха на късото кино:

Подкрепиха ни много популярни лица, набрахме още опит, намерихме нови партньори.

NO BLINK стана част от Лятното пътуващо кино на БНТ и взе участие в Аполония 2017. Имахме шанс да се докажем и да популяризираме българския къс филм.

2018 – Година на пионерски начинания

Какво ли не ни се случи за първи път – заснехме първия си пълнометражен филм “Доза Щастие”. Появи се и първият ни сериал – “При щангистите”. Две начинания с малък бюджет, но голям потенциал!

За първи път празнувахме Националния ден на българското късо кино! Направихме го – създадохме празник на късата кино-форма в България.

Появи се и първото ни NO BLINK show с водещ Драго Симеонов. Част от новото ни партньорство с Ню Бояна.

 

Не се размина и без още едно турне на КИНОlove. С прожекции на разнообразен коктейл от документален и комедиен серил, анимация и филм:

Ловеч, Пловдив, Враца и Благоевград бяха новите точки в кино-картата ни.

13-и октомври 2018, 18:00ч., кино КОCМОC

3-и ноември 2018, 18:00ч., Лъки Дом на киното

18-и ноември 2018, 18:00ч., Кино Метропол

1-и декември 2018, 17:00ч., Cinemax

 

Годината, в която стартира новия ни сайт noblink.bg и разширихме YouTube канала си.

Успешна и вълнуваща година, която се преля в премиерната 2019.

2019
Годината на новите възможности, на премиери, на пътувания.

NO BLINK шоу продължи да събира професионалисти от кино индустрията в забавно предаване. Актьори, режисьори, критици се включиха в различни дискусии, интервюта, предизвикателства.

Не се размина и без турне на КИНОlove. Изданието през 2019 представи в 6 града 3 филма. Опитът си каза думата – едно от най-добре организираните ни турнета. Водеща на събитията беше Радина Думанян, която заедно с творците на филмите събираше публиката на дискусия след прожекциите.

Филмите:

 

Посетиха:

 • БЛАГОЕВГРАД
  14-ти април 2019, 18:00ч., Cinemax
 • ГАБРОВО
  17-ти април 2019, 17:30ч., KINOPOLIS
 • ВРАЦА
  23-ти април 2019, 18:00ч., Кино „Метропол“
 • СЛИВЕН
  16-ти май 2019, 18:00ч., кино „Агликина поляна“
 • ЛОВЕЧ
  28-ми май 2019, 18:00ч., кино „КОCМОC“
 • ПЛОВДИВ
  8-и юни 2019, 18:00ч., Lucky Дом на киното

 

Ноември ни накара да опънем червения килим, защото премиерата на “Доза Щастие” посрещна доста гости. Дълго очакван момент на удовлетворение. Проект, който беше осъществен като напълно независима продукция, със собствени усилия – сега зависеше от мнението на публиката! Беше невероятно преживяване да следим статистиките – най-гледан филм в България, най-търсен в Google… Доза щастие за целия ни екип.

Още една наша продукция имаше премиера и зарадва почитателите на късия филм – “Миша дупка”.

Доста добра година, която беше последвана от тотално зануляване на социалния живот за всички ни, както знаете. Не толкова и за онлайн живота на NO BLINK.

2020
Годината на ре-старта за много от нас. За NO BLINK беше – старта. Пандемията предизвика нашата креативност и дадохме начало на 9 различни инциативи.

Започнахме с турне на “Доза Щастие” с фондацията, която създаде Весела Тотева – “От другата страна”. Социална кауза, която приехме сериозно. Заедно с Валентина Каролева осъществихме срещи с ученици от различни точки на страната. Говорихме с тях след прожекциите и установихме, че филмът ни има силата да помага!

Роди се и новата рубрика “Зад кадър”. В двата й сезона показхаме снимачния процес на “Доза Щастие” и Как се прави къс филм.

Още едно ново начинание – направихме ексклузивна премиера на филма “So Close Away” за 30 часа. И надхвърлихме очакванията си – над 14 000 зрителя.

Точно тогава всички се заключихме вкъщи. А ние вкарахме “Киното под карантина”. Доста актьори намериха радост в тези онлайн срещи и разговори за любимата им професия.

Добавихме още едно начало. Започнахме нашия КИНОводител – критически текстове. Пътеводител из кинаджийската вселена.

Тази “нулева” година ни вдъхнови за една от най-хубавите инициативи. Заедно с фондация “Чуй ме със сърцето” и Тime Heroes започнахме изработването на български субтитри за глухата общност в България. Някои от тях за първи път успяваха да “чуят” филма.

Още едно партньорство – с БНР даде началото на подкаста ни “Кино с думи”. Едночасов разговор с професионалистите в бг киното, воден от Таня Димова и Йордан Георгиев.

И ударно – право в девятката – последната ни рожба – gledam.bg. Имаме опит с късото кино. Защо да не направим изцяло български дом на “дългите” филми. И стартирахме онлайн стрийминг платформата gledam.bg | гледай и ти.

2021
Продължаваме. Всичките ни начинания набират скорост. Добавяме и нови.

“Кино с думи” се сдоби с 11 епизода до момента. Продуценти, актьори, каскадьори, сценаристи, разпространители, монтажисти са част от хората в нашето кино, които разказаха и споделиха своите виждания и методи. Приготвили сме, планирали сме и нови дискусии с професионалисти в киното.

“КИНОводителят” ни даже се раздвои. От едната страна продължават критическите текстове, но понеже сме визуална платформа, допълнихме другата страна с кино-видео-разкази. Дали ще е разказано с думи или кадри – всяко есеистично откровение достига до вас два пъти месечно.

Най-приятното ни задължение е да ви представяме всеки петък, в 17 ч., по един нов филм. От началото на годината премиера в NO BLINK направиха 15 къси филма. Не пропускаме да обогатим каталога.

На 25-ти април отпразнувахме Националния ден на късия филм и петата си годишнина със специален Фейсбук Live с водеща Яна Титова!

Историята продължава…

Recommended Posts