След дългия и богат фестивален живот на пълнометражния филм, четирите епизода от телевизионната поредица „Дворците на народа“ ще бъдат достъпни в платформата за българско кино Gledam.bg. Премиерните дати са 8, 9, 10 и 11 април, а зрителите ще могат да се насладят на филмите чрез абониране за платформата или след закупуване на билет на стойност 3,99 лв.

„Дворците на народа“ разказва историите на едни от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век: Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа.

Автори на пълнометражния документален филм и телевизионната поредица са режисьорите, сценаристи и оператори Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент е Мартичка Божилова, „Агитпроп“. „Дворците на народа“ е отличен с Наградата на публиката Dok Buster Award и номиниран за наградата за документален филм на Гьоте-Институт и наградата на телевизия MDR на световната си премиера на Фестивала за документално кино в Лайпциг през 2018 г. Пълнометражният филм е с повече от 50 селекции на престижни международни фестивали, а епизодите са излъчвани по водещи чуждестранни телевизии – MDR/Arte (Германия), BBC (Великобритания), TVP (Полша), RTV (Словения), SVT (Швеция), Sky (Нова Зеландия).

Копродукцията между България, Германия и Румъния е реализирана за 5 години в 5 държави от бившия Източен блок на Европа. Това, което обединява сградите, е тяхната грандиозност, както  и това, че всички те са плод на политическата идеология на времето, в което са създадени. И до днес достъпът до някои от тях е силно затруднен, но авторите успяват да ги превърнат в герои на филма и документалната поредица, които оживяват чрез уникалните архиви и спомените на много хора. „Дворците на народа“ е съвременен поглед към историята и това какво ни е формирало като общество. 

Дворците на народа

пълнометражен документален филм и телевизионна поредица, България, Германия, Румъния, 2018

филм на Борис Мисирков и Георги Богданов

монтаж Ема Константинова, Гергана Златанова

звукорежисьор Момчил Божков, СБФЗ

текста чете Петър Мелтев

продуцент Мартичка Божилова

копродуценти Томас Тийлш, Велвет Морару

 

Продукция на АГИТПРОП в копродукция с Филмтанк и АЙКЪН Продакшън, в копродукция с MDR в сътрудничество с ARTE, в копродукция с Българска национална телевизия, с подкрепата на Филмов фонд Хамбург Шлезвиг-Холщайн, Творческа Европа – Програма МЕДИА на ЕС, ИА „Национален филмов център”, Румънски национален център за кинематография, Румънска национална телевизия, the Group, в сътрудничество с SVT. 

Recommended Posts