Държавната агенция за българите в чужбина, съвместно с Gledam.bg, организира турне “БГ кино на 7 континента”. Това става факт, след като платформата вече е достъпна в целия свят.

Идеята на турнето е да обхване всички български общности, на отделните континенти, в един филмов уикенд. Околосветското пътешествие е възможно с отварянето на съдържанието на стрийминг платформата gledam.bg за всяка точка по света. Това ще позволи българските общности да се обединят около българското филмово изкуство, без граници.

Да си признаем – друго си е да гледаш качествена продукция на собствения си език!

Сега, благодарение на подкрепата на Държавната Агенция за българите в чужбина, нашите сънародници по света ще имат възможност да се насладят на 3 прекрасни български ленти и да се срещнат с екипа на някой от филмите в програмата. Всеки континент ще има своя филмов уикенд и възможност да зададе въпросите си и да изкаже мнението си на авторите.

Това е вълнуващо и за българите, които са далеч от страната ни, и за авторите, които могат да чуят мнението им, да разберат какво интересува общностите по света. Тази среща дава възможност за обратна връзка с тях, която поради разстоянията, понякога губи силата си.

Повечето филми имат субтитри на английски, което предоставя възможност на сънародниците ни да събират приятели и да ги запознават с българското изкуство. Платформата има амбицията да се превърне в дигитален архив на българското кино. В каталога на gledam.bg има единствено български филми, което я превръща в единствена по рода си! Нови заглавия допълват листа със заглавия всеки понеделник и петък.

С филмовото турне се дава възможност за вълнуващи филмови вечери, които могат да обединят българските общности около културата ни, да ни върнат към корените и да насочат поглед към българското кино.

Силата на киното е доказана. Вярваме, че всички ние я преоткрихме по време на пандемията, когато седмото изкуство ни отдалечаваше от рамките на дома и ни връщаше света отново. Да си припомним българската класика, пък да видим: “Кон боб яде ли!”.

Recommended Posts