Разговорът в най-новия епизод на рубриката ни „Без маски в киното“ е много цветен и любопитен, защото събеседник на Йордан Георгиев е обичаният актьор, композитор, певец и текстописец Стефан Вълдобрев. Името му зрителите свързват с превъплъщенията му в „Изпепеляване“ и „Стъклената река“ (реж. Станимир Трифонов), „Потъването на Созопол“ и „Далеч от брега“ (реж. Костадин Бонев). Той създава музиката за емблематичните филми „Пансион за кучета“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Съдилище“ на режисьора Стефан Командарев.

Защо именно киното е било причината да вземе решението да стане актьор – споделя ни повече за това Стефан Вълдобрев в Епизод 13 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Детските години на Стефан Вълдобрев са обвързани с приключения край природния парк „Аязмото“ в Стара Загора, където сградата на киното често събира щурата банда деца. Много от филмите, запечатали се в неговите спомени, са били многократно разигравани от него и приятелите му.

Първите стъпки пред камера на Стефан са обвързани с телевизията и студентското предаване „Ку-ку“. Паралелната му работа в киното му помага да види много от разликите в това да създаваш филми. Творческият му път е белязан от знаковите срещи с режисьорите Стефан Командарев, Станимир Трифонов и Костадин Бонев. Първата голяма роля в киното на Стефан е в лентата „Изпепеляване“, когато той е 30-годишен. Как актьорът достига до този свой дебют и какво му носи тази първа роля, можеш да чуеш в разговора!

Един от последните филми, в които Стефан Вълдобрев участва като киноактьор, е „Далеч от брега“ на реж. Костадин Бонев. Пред творческия екип стои предизвикателството да създаде паралелно няколко различни реалности, а Стефан трябва да създаде три образа. Тази роля му носи и първата му международно отличие за актьорско майсторство.

Освен като актьор и композитор, Стефан прави своите опити и като кинорежисьор. Той специализира в тази област в Чешката филмова академия през 2006 г. В епизода можеш да разбереш повече как се е появило това желание у него и защо не заминава, за да учи в академия по кино в Синсинати след прием през 1993 г.

И още:

  • Любимите филмови ленти на Стефан Вълдобрев като дете;
  • Разликите между работата в телевизията и киното;
  • Творческият път на Стефан Вълдобрев е обвързан с имената на българските режисьори Стефан Командарев, Станимир Трифонов и Костадин Бонев;
  • Първата голяма роля в киното – филмът „Изпепеляване“ и първото голямо отличие на фестивала „Златна роза“;
  • Първото международно отличие за кино актьорско майсторство за ролята му в „Далеч от брега“ на реж. Костадин Бонев и работният процес по филма;
  • Решението на Стефан за специализация по кинорежисура във филмовата академия в Прага – в топ 3 на европейските училища за кино – академия, от която са излезли режисьори като Милош Форман, Иржи Менцел, Емир Кустурица;
  • „Манчестър Юнайтед от Свищов“ – първият документален филм на Стефан като кинорежисьор;
  • Пътят на Стефан Вълдобрев като композитор в българското кино и създаването на първия саундтрак към български филм – „Пансион за кучета“.

Бихме се радвали да бъдете заедно с нас и в следващите издания на подкаста ни! За да сте първите, които имат достъп до новите епизоди на „Кино с думи“, можете да се абонирате за нас в каналите ни за споделяне на аудио съдържание:

Recommended Posts