Невероятна история от социализма в България, която в днешни дни е леко сюрреалистична. Кой би заложил на карта живота си за едно радио?! Филмът показва бунтът на един човек и пътя му към свободата.

“Радиограмофон” не е просто филм. Той е история – истинска, грабваща. Режисьорът Рузие Хасанова претворява истинската съдба на Али, който с риск за живота си, предприема 3-дневно пътуване, за да осигури радио за сина си. Време, в което да слушаш рок е измяна. Време, в което да носиш рожденното си име е бунт. Време, което не беше много отдавна.

Темата за човешката свобода и нейната неприкосновеност винаги е тежала в общественото пространство. Всеки от нас я третира като лично кредо или като проблем. “Радиограмофон”, тихо и без афиши, я разисква чрез съдбата на главния си герой.

Интересното в процеса на подготовката за филма е, че целият екип е отделен от останалия свят в едно родопско село. Там режисьорът иска да потопи актьорите в живота на местните хора и на героите, които ще претворят,  до най-малкия детайл. От носенето на гумени галоши, доенето на козите сутрин, прибирането на тютюна до месенето и цепенето на дърва усъвършенстване на родопския диалект.

Яна Титова и Александър Хаджиангелов споделят, че това е донесло много дълбочина в пресъздаването на образите им. Те звучат достоверно и правдиво. Във филма виждаме Александър Алексиев  и Стефан Щерев като въдворителите на “новия режим”. Стефан Мавродиев и Ованес Торосян правят запомнящи се, силни актьорски превъплащения.

Рузие Хасанова се премества през 1998 г. в Лондон, за да учи кино и телевизия в Лондонския колеж по полиграфия и графични изкуства. Дипломният ѝ филм Glashedy е отличен с награда. Следват няколко късометражни филма “Портретът”, “Дърво без корен”. “Радиограмофон” е първият й пълнометражен филм, донесъл й награда “Златна роза” за режисьорски дебют през 2017.

Сега филмът “Радиограмофон” може да гледате, благодарение на платформата gledam.bg. Всички, които са пропуснали кино-премиерата му ще могат да се възползват от възможността да го видят от удобството на дома си, на всяко устройство с интернет връзка.

Гледам “Радиограмофон”. Гледай и ти!

Recommended Posts