Дипломният филм „Един асансьор разстояние“ на вдъхновяващия млад кинорежисьор с две престижни селекции

През 2001 година Деси Тенекеджиева и Христо Живков правят истински бум на червения килим на Фестивала в Кан и попадат във всички световни кино издания.

С ролите си на Джовани Банденере и Мария Медичи в „Занаята на оръжията“ на италианската кинолегенда Ерманно Олми, те стават единствените български актьори, представили страната ни на най-престижния кинофестивал в света, с филм от Официалната селекция на най-важната програма – Състезателната, в която едва 20 филма от цял свят, всяка година се борят за мечтаната Златна Палма.

Успехът на родните актьори и до този момент е ненадминат и остава със златни букви в кино историята ни.

Крис Захариев (вдясно) по време на снимките на „Един Асансьор Разстояние“ (Снимка: Тихомир Петров)

Ето, че след точно 20 години Деси Тенекеджиева се завръща там, където бе открита за голямото кино, но този път като продуцент на вдъхновяващия кинорежисьор и влогър Крис Захариев.

Вълнуващата новина е, че неговият дипломен филм „Един Асансьор Разстояние“ е селектиран в международната панорама „Short Film Corner“ на Кинофестивала в Кан 2021.

На снимачната площадка на „Един Асансьор Разстояние“ (Снимка: Тихомир Петров)

Форумът за късометражно кино, част от мечтания за всички кинофестивал, дава глас на млади и обещаващи кино творци чрез прожекции, срещи с продуценти, дистрибутори и режисьори от цял свят. С тази селекция „Един Асансьор Разстояние“ става част от елитния каталог на фестивала, който ще се проведе между 10 и 16 юли тази година.

Но това не е всичко. Броени дни, след премиерата си в Кан, филмът влиза в Официалната състезателна селекция на Sarajevo Youth Film Festival, един от най-големите младежки кино форуми в света.

„Един Асансьор Разстояние“ е единственият ни представител в Сараево тази година, като за Голямата награда ще се бори с кинопродукции от 7 европейски държави. Церемонията по награждаването ще се състои на 24-ти юли в сърцето на Сараево.

Кадър от на „Един Асансьор Разстояние“ (Снимка: Тихомир Петров)

Според Крис Захариев филмът му „по един симпатичен начин задава много сериозни морални въпроси, през очите на двама младежи, които търсят своето място в света на възрастните.“

„Един Асансьор Разстояние“ е 27 минутна криминална комедия за двама млади полицаи (откритията на филма Александър Георгиев и Йоан Попов), принудени поради забавни обстоятелства да проведат своето първо „професионално“ разследване.

Павел Поппандов в кадър от „Един Асансьор Разстояние“ (Снимка: Тихомир Петров)

Откраднат е тото фиш на богатата им хазяйка (в ролята достолепната Йорданка Кузманова), а заподозрени са всички съседи в кооперацията (Павел Поппандов, Елеонора Иванова, Георги Къркеланов, Лили Гелева).

Сценарист на филма е Павла Котова, чиито минал филм „Танда“ получи номинация на студентските Оскари 2020.

Носителите на „Златна палма“ на 74-ия кинофестивал в Кан ще бъдат избрани от жури с председател американският кинодеец Спайк Лий.

Йорданка Кузманова и Крис Захариев по време на снимките на „Един Асансьор Разстояние“ (Снимка: Тихомир Петров)

През миналата година Крис Захариев спечели култовата вече Награда за Полет в Изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“. Това бе и повод Деси Тенекеджиева да стане продуцент на дипломния му филм „Един Асансьор Разстояние“, който е копродукция между компанията й NOVA film и НАТФИЗ, с ръководител проф. д-р Станислав Семерджиев.

„Много съм щастлива за Крис! Обичам това момче! Прекрасно е, когато талантът се съчетае с креативност, интелект, професионализъм и амбиция. Тогава мечтите нямат лимит! Крис работи по филма с много страст, заедно с целия прекрасен екип – все млади и много талантливи филмейкъри.

Благодаря на всички, начело с великолепните актьори и специално на Йорданка Кузманова и Павел Поппандов, които приеха поканата ни, въпреки ограничения бюджет. Филмът е чудесен!

Източник: Impressio.dir.bg

Recommended Posts