За първи път в рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговор с творчески тандем! Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов създава едни от най-успешните български филми в последните години, селектирани на множество международни кино форуми. Лентите „Урок“, „Слава“ и „Бащата“ получават редица престижни награди, като последната успява да заслужи през 2019 г. едно от най-важните отличия в света на киното – „Кристален глобус“ за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари. Филмите им веднага успяват да пленят и зрителите със своите истински емоционални човешки истории, вдъхновени от действителни събития.

За творческата си среща и за съвместния работен процес ни разказват повече Кристина Грозева и Петър Вълчанов в Епизод 15 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Творческите пътища на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се пресичат още в студентските им години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където в този период атмосферата се оказва изключително благоприятна за творческо съмишленичество и именно тогава се ражда силно режисьорско поколение. Сред него са имена, определящи облика на съвременното българско кино, като Драго Шолев, Любомир Младенов, Светла Цоцоркова, Милко Лазаров, Надежда Косева, Димитър Сарджев.

Съвместната работа между Кристина и Петър се случва инуитивно и те сякаш се допълват в различните творчески и житейски моменти. Първоначално те разпределят ролите си така, че Петър работи повече по операторската работа и визията, а Кристина – с актьорите и драматургията, но много скоро това формално разделение се размива и симбиозата между двамата непрестанно прелива аспектите в работния процес.

Филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов имат своето силно документално начало, което до някаква степен ги приближава до естетиката на италианския неореализъм и всичко това е съчетано с реалния абсурд, в който живеем. Впечатляващо е как режисьорите успяват от една лична човешка история изведат универсални послания с топъл хумор и разбиране към персонажите.

Вдъхновението от медиите е изключително силно и дълго време режисьорите търсят тази, която ги провокира най-силно творчески. Повече за това как се ражда идеята за филмовата трилогия, която те създават, вдъхновена от журналистически истории – можеш да разбереш от епизода!

И още:

 • Как се появява в живота на двамата решението да се занимават с кино режисура;
 • Обучението в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и първите селекции на международни кино форуми със студентски филми;
 • Разпределянето на задачите и функциите в творческия тандем;
 • Документалните основа в създаването на сценариите за филмите на Кристина и Петър и вдъхновението им от медиите;
 • Работата с постоянен кръг от актьори и нуждата от приятелското партньорство във филмовия екип на нискобюджетни продукции;
 • „Урок“ и „Слава“- преобръщане на ролите на Маргита Гошева и Стефан Денолюбов;
 • Изискване за импровизация в актьорската игра като творчески подход на режисьорите;
 • Режисьори, които влизат в актьорски превъплъщения във филмите на Кристина и Петър;
 • Отсъствието на музика – предизвикателство за извеждане на емоционални нюанси в действието;
 • Защо международният успех на филмите не допринася за гледаемостта на филмите от повече зрители в България;
 • Нуждата от това да се правят повече български филми, както и от по-доброто разпространение и развитие.

Бихме се радвали да бъдете заедно с нас и в следващите издания на подкаста ни! За да сте първите, които имат достъп до новите епизоди на „Кино с думи“, можете да се абонирате за нас в каналите ни за споделяне на аудио съдържание:

Recommended Posts