След повече от десетки поставяния на сцени по целия свят текстът на Ярослава Пулинович ще оживее и на големия екран в режисьорския дебют на Ваня Бойчева. 

Ваня Бойчева, носител на Наградата за кино „355“, и Крис Захариев, носител на Голямата награда за „Полет в изкуството“ на Фондация „Стоян Камбарев“

Като е разбрала за мен, майка ми е искала да направи аборт, ама – ей ме на…” 

Така започва разказа за живота си Наташа. Майка й е била проститутка, не познава баща си, живее в дом за деца. Няма приятели, няма свои вещи освен една открадната шнола за коса, която става повод да срещне първата си любов. 

Да живееш в такава липса и самота, но да си силен и упорит човек въпреки това – това ме вдъхнови най-много от текста на пиесата. Въпреки че не познавах живота и проблемите на децата, живеещи  в институции, усетих Наташа близка с това, че на същата възраст като нея, и за мен дори само погледът на някое момче можеше да ме накара да се влюбя в него и да си фантазирам, как се женим. Тези фантазии ми помагаха да избягам от реалността. Просто знаех какво усеща в стомаха си Наташа всеки път, щом види Валери,” разказва режисьора Ваня Бойчева за това, защо е решила да се заеме с този текст. “Но при Наташа нещата се развиват по съвсем различен начин заради това, че животът й е капсулиран в институциите, нейното разбиране за отношенията между хората е изкривено и първично едновременно. Това е филм за порастването, в което обаче героите не могат да направят следващата стъпка към зрелостта.” 

Ваня Бойчева и екипът на филма „Мечтата на Наташа“, фотограф: Светлин Балкански

Късометражният филм, подкрепен от програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура”, фондация “Стоян Камбарев” и Nova Film, е нейният официален дебют като режисьор заедно с продуцента Тихомира Темелкова и оператора Цветомир Петровски. Сценографията и костюмите са дело на Мирослава Василева, композитор е Добромир Кисьов.

Eдно от най-интересните и в същото време предизвикателни неща по работата върху филма беше изграждането на света, в който персонажите на филма живеят. Да се движи между документалното присъствие на камерата и сценичния произход на сценария,” споделя изпълнителният продуцент Тихомира Темелкова. “Искаме с този филм да събудим у зрителя чувството на емпатия към героите, да съумеем да ги накараме да повярват в мечтите и копнежите си.” 

Тихомира Темелкова – продуцент; фотограф: Светлин Балкански

В ролята на Наташа влиза Милена Ерменкова от театър “Реплика”, която е много силно привързана към този образ, по който е работила за театрална сцена под режисурата на Ованес Торосян. “Любимото ми нещо в Наташа е това, че когато реши нещо, тя го прави. При нея няма драма, няма дилема. Ако трябва да скочи от прозореца, тя просто скача… Колкото и детинско да е това, това е една черта на характера, която не притежавам и се опитах да изследвам,” споделя актрисата. За Милена да разкаже историята на Наташа  е отговорност, защото познава отблизо колко важно и трудно е  обществото да приобщава децата, израснали в институции. “Моето семейство е било приемно. Затова в тази роля трябваше да подтисна актьорското си его и да се съсредоточа върху по-голямата цел на филма – да се говори за проблемите на тези деца.” 

Милена Ерменкова в ролята на Наташа; фотограф: Светлин Балкански

Останалите роли са поверени на актьорите Светослава Иванова, която играе най-добрата приятелка на Наташа, Силвия Станова и Магдалена Славчева, Боряна Пенева, Милко Йовчев и Благой Бойчев. С епизодична, но запомняща се роля се включва и Ованес Торосян. 

Снимките на филма се провеждат в края на август 2020 година, като основната локация е Национален студентски дом, който отваря вратите си за снимачни и театрални проекти, подкрепени от програма “Дебюти”, когато много други организации ограничават всичките си дейности заради мерките, свързани с COVID-19.

Ко-продуцент на “Мечтата на Наташа” е Деси Тенекеджиева и Nova Film. Подкрепата е заслужена, след като екипът на филма участва и печели конкурса “Кино 355” на Годишните награди на фондация “Стоян Камбарев” с филма “1,2..7,8..10 – Или Как да намериш своята ½ в 10 стъпки” – романтична комедия в 5 минути, създадена за 5 дни. 

“Мечтата на Наташа” е 27 минути и ще направи своя официален дебют на Международния филмов фестивал в Бургас, който за втори път ще представи филм на Ваня Бойчева. Нейният дипломен филм “Радиотехникът” също дебютира там през юли 2018 година. 

Recommended Posts