“Остриета” е новото заглавие в колекцията на платформата за българско кино gledam.bg. Филмът разкрива еволюирането на фризьорството в България от прост занаят до професия, която твори изкуство и печели международни награди.

Вече половин година gledam.bg предоставя възможността на българското кино да намери дом за пълнометражните филми. Платформата има широка колекция от съвременни продукции и такива от зората на българското седмо изкуство, както и селекция от документално кино.

“Остриета” е първият документален филм, регистриращ развитието на коафьорството в страната ни и хората зад него – КЕНТ.

КЕНТ е абревиатура от имената на майсторите, поставили основите на тази професия у нас – Кръстьо, Евгени, Недялко и Тодор. Четирима приятели, които възстават срещу социалистическите ограничения на системата и прокарват модерната световна практика. Работата на всеки един от тях е бунт срещу порядките по това време.

Филмът проследява кариерата на всеки от великолепната четворка.

Кръстю Капанов разказва за своя път към международната сцена.

Евгени Петров споделя детайли за наследената професия от майка си. 

Недялко Недялков разказва за “поточната линия”, на която са работили всяка сутрин. 

Тодор Тошев споделя за желанието си професията му да се предаде напред в семейството.

По времето, когато четиримата започват кариерата си, боята за коса и лакът трябва да се приготвят от тях самите. Големите компании и готовите козметични продукти са блян. Работата започва в ранни зори около 6 часа и държавните салони бързо запълват 35-те каски за сушене на фризури още преди 8 часа сутринта.

Режисьорът на филма Николай Стефанов представя историята чрез документални записи и снимки от личните архиви на майсторите. Един увлекателен разказ за историята на фризьорството в България, който намира мястото си в раздел документално кино на платформата gledam.bg – мястото, което има амбицията да съхрани цялото наследство на българското кино.

Recommended Posts