Калоян „Кал“ Атанасов, българин, който от години живее в САЩ, стана носител на втора награда „Дейтайм Еми“ за изключителни индивидуални постижения в анимационното изкуство. Повод за наградата на Атанасов е филмът „Баба Яга“, представен на филмовия фестивал във Венеция през 2020 г.

В късометражната анимация, написана и режисирана от Ерик Дарнел (поредицата „Мадагаскар“) участват Глен Клоуз, Кейт Уинслет, Дейзи Ридли и Дженифър Хъдсън. Дизайнът на персонажите им във филма с виртуална реалност е на Атанасов, пише „Площад Славейков“.

„Баба Яга“ е интерактивен филм, в който главният персонаж е зрителят. Неговите решения определят хода на сюжета. Историята се корени във фолклорната приказка за едноименния персонаж – и тук Баба Яга е вещица, която живее в омагьосана гора. Майката на зрителя се разболява и той, заедно със сестра си Магда, трябва да влезе в непристъпната гора, да разкрие мистериите ѝ и да се добере до лек за болестта, който има само вещицата. В „Дейтайм Еми“ наградите филмът е номиниран в две категории и получава статуетка в една от тях – за режисьорския тандем Ерик Дарнел и Матиас Келебърг.

Отличията „Дейтайм Еми“ на Американската телевизионна академия са еквивалент на праймтайм наградите „Еми“, но се връчват само за продукции, излъчвани на малкия екран между 2.00 и 18.00 ч. От няколко години могат да кандидатстват и филми и сериали, излъчвани и разпространявани дигитално. Тази година за статуетката са кандидатствали над 3 хил. проекта, отсети от жури от около хиляда души, заети в телевизионната индустрия.

Източник: topnovini.bg

Recommended Posts