За целия ни екип е изключителна възможност и чест да ти представим „Без маски в киното“ с участието на проф. Георги Дюлгеров – един от най-ярките и обичани кинорежисьори в България, сценарист, дългогодишен педагог в катедрата „Филмово и телевизионно изкуство“ в НБУ и вдъхновител за създаването на NO BLINK. Той създава едни от най-емблематичните български филми, любими на поколения българи, а филмът му „Авантаж“ е единствената българска лента, наградена с престижното отличие от международния фестивал „Берлинале“. Смело можем да кажем, че освен творческата естетика, която успява да установи с работата си, той е учител и на поколения значими режисьори – Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова, Любомир Младенов, Милко Лазаров, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Светла Цоцоркова, Надежда Косева, Иван Владимиров.

За изключително богатата си творческа биография и вълнуващи житейски моменти на проф. Дюлгеров можеш да чуеш в Епизод 16 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Роден и израснал в Бургас, за него определяща е срещата му с т.нар. „бургаска четворка“ театрални режисьори – Юлия Огнянова, Вили Цанков, Леон Даниел и Методи Андонов. Проф. Дюлгеров участва и като масовка в спектакъла „Крал Пиф Паф“. Той крие от всичките си съученици за мечтата да се занимава с кинорежисура, а баща му е твърдо против синът му да се превръща в „карагьозчия“.

По време на образованието си във ВГИК преподавател в класа по кинорежисура на проф. Дюлгеров е прочутият руски режисьор Игор Таланкин. Тогава студентите, които се обучават там, са от различни краища на света, като основното условие към тях е да работят по литература на автор от родината им. Именно това е моментът, в който Георги Дюлгеров преоткрива литературата на Захари Стоянов, Йордан Радичков, Николай Хайтов.

Проф. Дюлгеров вярва, че основната биография на филма е в процеса по създаването му. За времето, в което активно твори, кинаджиите в България  са едни от най-радикалните бунтари и непоклатима опозиция на управлението. Персонажите във филмите му са личности извън и срещу системата, такива, които не могат и не искат да се впишат в нея.

За вдъхновението на това един режисьор да премине „отвъд границите на бозата“, за съвместния процес с други емблематични творци и за неведомите пътища на ключовите художествени решения – можеш да чуеш в епизода!

И още:

 • Детството в Бургас и влиянието на Бургаския театър върху решението да се занимава с кино режисура;
 • Висшето образование в прочутия ВГИК, заедно с множество чуждестранни състуденти, и емблематичният руски режисьор Игор Таланкин като преподавател;
 • Снимки на дипломния му филм „Изпит“ по Николай Хайтов в Армения и повторната му реализация в България с Филип Трифонов;
 • „Човекът срещу системата“ – основна тема в творчеството на редица режисьори в България;
 • Липсата на еволюционен период в България, който да създаде предпоставки за дългосрочното развитие на интелигенцията;
 • Симбиозата между документалното начало и художествения експеримент и фикцията във филмите на проф. Дюлгеров;
 • Влиянието на личността на Рангел Вълчанов върху творчеството на проф. Дюлгеров;
 • Митологичната линия в „Мера според мера“ и случайността, която помага за нейното развитие във филма;
 • Дългогодишното сътрудничество с Руси Чанев и работата в тандем – конфликтът като основен двигател;
 • Студийните кина и срещите със зрители в миналото и сега;
 • Актьорът като съавтор по време на снимки;
 • Процесът на избор на актьори чрез театъра и работата с натуршчици;
 • Финалът на филма като пътеводител в написването на сценария и по време на снимачния процес.

Бихме се радвали да бъдете заедно с нас и в следващите издания на подкаста ни! За да сте първите, които имат достъп до новите епизоди на „Кино с думи“, можете да се абонирате за нас в каналите ни за споделяне на аудио съдържание:

Recommended Posts