fbpx
 

Лято с филмите на Георги Дюлгеров в Gledam.bg

“Мера според мера”, “Акатамус”, “Изпит”, “Лейди Зи”, “За Нешка Робева и нейните момичета”, “Козелът”, “Буферна зона”… това са само част от 14-те заглавия, с които това лято gledam.bg ще поглези любителите на българското кино. 14 документални и художествени филма, дело на един от най-именитите български режисьори – професор Георги Дюлгеров. Тази колекция събира едни от най-интересните творби от неговата филмография.

Завършил е московския ВГИК. Носител на множество награди от престижни международни фестивали. За филма си “Авантаж” /който отдавна е част от каталога на gledam.bg/ е награден на 28-ия фестивал Берлинале, с единствената до момента Сребърна мечка за български режисьор. Филмът му “Лейди Зи” печели през 2005 г. награди на престижните филмови фестивали в Монреал, Триест и Сараево. Бил е член на журито на международните филмови фестивали в Берлин, Москва и Киев. Член на Европейската филмова академия.

През 2020 излиза  първата част на книгата му “Биография на моите филми”, в която описва историята по създаването на всеки от тях. Изданието е в интересен, интерактивен формат. Киноманите с нетърпение очакват скоро и втората част.

 В дългоочаквано издание на подкастът “Кино с думи”, проф. Дюлгеров разказва малко известни и много любопитни факти от творческата си кариера, “биографиите” на филмите си, работата с актьорите и принципите, които движат многостранната му кариера. Безценна информация и интересно съдържание, споделени пред Йордан Георгиев. Дюлгеров споделя: “Рангел Вълчанов ме учеше с филмите си. Той е единствения български режисьор, който надхвърли “границата на бозата” – границата на бозата е до Драгоман.” Ценен разговор за историята на едни от най-интересните визуални творби в българската кино-култура.

Не случайно хранилището за българско кино – gledam.bg, решава да отдели юли и август специално на филмите на Георги Дюлгеров. 14 заглавия от неговата филмова класика ще допълнят каталога на платформата, която затвърждава мястото си на дигитален архив на българското филмово наследство.