“Мера според мера”, “Акатамус”, “Изпит”, “Лейди Зи”, “За Нешка Робева и нейните момичета”, “Козелът”, “Буферна зона”… това са само част от 14-те заглавия, с които това лято gledam.bg ще поглези любителите на българското кино. 14 документални и художествени филма, дело на един от най-именитите български режисьори – професор Георги Дюлгеров. Тази колекция събира едни от най-интересните творби от неговата филмография.

Завършил е московския ВГИК. Носител на множество награди от престижни международни фестивали. За филма си “Авантаж” /който отдавна е част от каталога на gledam.bg/ е награден на 28-ия фестивал Берлинале, с единствената до момента Сребърна мечка за български режисьор. Филмът му “Лейди Зи” печели през 2005 г. награди на престижните филмови фестивали в Монреал, Триест и Сараево. Бил е член на журито на международните филмови фестивали в Берлин, Москва и Киев. Член на Европейската филмова академия.

През 2020 излиза  първата част на книгата му “Биография на моите филми”, в която описва историята по създаването на всеки от тях. Изданието е в интересен, интерактивен формат. Киноманите с нетърпение очакват скоро и втората част.

 В дългоочаквано издание на подкастът “Кино с думи”, проф. Дюлгеров разказва малко известни и много любопитни факти от творческата си кариера, “биографиите” на филмите си, работата с актьорите и принципите, които движат многостранната му кариера. Безценна информация и интересно съдържание, споделени пред Йордан Георгиев. Дюлгеров споделя: “Рангел Вълчанов ме учеше с филмите си. Той е единствения български режисьор, който надхвърли “границата на бозата” – границата на бозата е до Драгоман.” Ценен разговор за историята на едни от най-интересните визуални творби в българската кино-култура.

Не случайно хранилището за българско кино – gledam.bg, решава да отдели юли и август специално на филмите на Георги Дюлгеров. 14 заглавия от неговата филмова класика ще допълнят каталога на платформата, която затвърждава мястото си на дигитален архив на българското филмово наследство.  

Recommended Posts