Първата прожекция на селектирания в Кан филм на Мина Милева и Весела Казакова е на 15 септември на филмовия екран на София Съмър Фест

През септември забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева са ангажирани начело на журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света.

Непосредствено след това на 15 септември ще представят лично най-новия си филм „Жените наистина плачат“ пред публиката на 25-ия София Филм Фест, като събитието ще бъде на територията на летния фестивал в нашия град – София Съмър Фест.

Изключителен успех за българското кино бе участието на „Жените наистина плачат“ в конкурсната програма „Особен поглед“, като според класацията на Screen International, българо-френската продукция е една от най-добрите творби в Кан през 2021 година – сред шестте най-харесвани от критиците филми от официалната селекция, а главните героини – Соня (Мария Бакалова) и Лора (Ралица Стоянова) са поставени на корицата на „Le film francais“.

Весела Казакова и Мина Милева

В „Жените наистина плачат“ оживяват пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци.

Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу „джендър-идеологията“.

Част от екипа на филма „Жените наистина плачат“ на представянето му на кинофестивала в Кан (Източник: София Филм Фест)

Ролите във филма са поверени на Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчеджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова.

Сценарият е дело на Биляна и Весела Казакови и Мина Милева, оператор е Димитър Костов, а продуценти са компаниите „Активист 38“ и „Ici et La productions“, представлявана от Кристоф Брюнше, който е и един от продуцентите на „Котка в стената“.

Мина Милева обръща внимание на факта, че неговото участие им дава „сигурност и увереност при представянето на филмите на световната сцена“. Копродуцент на „Жените наистина плачат“ е и Оливие Пер от Аrte France Cinema, като филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален Филмов Център“ – България, ARTE France, EURIMAGES, Ile de France.

Юли 2021 г. Весела Казакова, Биляна Казакова, Ралица Стоянова, Катя Казакова и Мина Милева в Кан на представянето на филма им „Жените наистина плачат“ (Източник: София Филм Фест)

Мина Милева и Весела Казакова от продуцентската компания „Активист 38“ създават два документални филма, приети противоречиво поради политическия заряд на историите – „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, като фестивалната премиера на вторият филм беше в програмата на София Филм Фест, а прожекцията се състоя в пленарната зала на бившия Партиен дом – емблематичен ход със сериозно послание.

Дебютният игрален филм на Мина и Весела „Котка в стената“ стартира от конкурса в Локарно през 2019 – номиниран за награда „Златен леопард“, а през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест и бе селектиран от Европейската Филмова Академия.

Участвал е на 5 на брой А-категория фестивали. Филмът е носител на наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019, наградата на публиката и младежкото жури на фестивала на Тарковски „Зеркало“ в Русия, най-добър дебют на българския национален фестивал „Златна Роза“ 2019.

Юли 2021 г. Част от екипа на филма „Жените наистина плачат“ на представянето му на кинофестивала в Кан (Източник: София Филм Фест)

…Мина и Весела споделят шеговито, че работният им процес е строго регламентиран.

Мина започва кариерата си в киното като аниматор, работила е в България и Великобритания, и тя е поела отговорността за визуалните решения.

Докато Весела е актриса с много награди и сериозно международно признание и отговаря за звученето на филмите. Според думите ѝ, „аз трябва да чуя филма. Мина е окото, аз съм ухото.“

Режисьорският дует разпределя ангажиментите си и при писането на сценария.

„Аз пиша, докато тя играе в центъра на стаята и аз сякаш гледам театър на живо“, казва Мина, а Весела добавя: „Аз говоря бързо и емоционално, докато тя записва“.

В този проект сред авторите на сценария е и близначката на Весела – Биляна, която всъщност започва историята с описание на много лични елементи от собствения си живот. Тя е автор и на първия вариант на сценария, който печели субсидия в България…

Ето какво пишат за Мина Милева и Весела Казакова колегите от фестивала във Венеция при поканата към тях да оглавят журито на „Венециански дни“ 2021:

Забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева е част от младото българско кино, което поставя България във фокуса на вниманието от 2013 до настоящата, 2021 година.

„Мина Милева и Весела Казакова са жени, активисти, феминистки и кинаджии, – заявява артистичният директор на „Венециански дни“ Гая Фурер.

– Радваме се, че те приеха предложението да застанат начело на журито на „Венециански дни“, защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция. Нужни са ни хора, които могат да рушат границите чрез киното, да проправят нови пътища.

В техните творби ние откриваме жизненост, дръзка комбинация между обществени и лични теми, между лични и колективни права, между форма и съдържание.

Киното на Мина и Весела е умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно. Надявам се именно тези ценности да бъдат открити и в тазгодишната селекция на конкурсната програма „Венециански дни“.

Източник: Impressio.dir.bg

Recommended Posts