В часа на „Кино с думи“ като част от рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговора на Йордан Георгиев с Милко Лазаров – режисьор и председател на Съюза на българските филмови дейци.

Филмите на Милко Лазаров успяват да се срещнат със зрители по целия свят. „Отчуждение“ е част от селекцията на кинофестивала във Венеция, „Ага“ – в извънконкурсната програма на “Берлинале”, следват и множество награди за двете ленти от фестивали по целия свят. „Този малък филмов бисер, „Ага“ се фокусира върху минималистичната си история толкова красиво, че ни поглъща изцяло“ – така започва ревюто на филмовия критик Кенет Туран за филма „Ага“, който беше българското предложение за „Оскар“ през 2019 година, както и най-гледаната ко-продукция във Франция през 2018 година. Милко Лазаров споделя, че най-ценна е наградата му за „Ага“ от кинофестивала в Якутия, тъй като победителят е избран от публиката.

Кино-с-думи-Епизод-22

За предизвикателствата на творческия процес по филмите “Отчуждение” и “Ага“ можеш да чуеш повече в Епизод 22 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“!

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Edno shou_Logo_kino s dumi

Милко Лазаров

Режисьорът Милко Лазаров описва нуждата си да създава кино като желание приживе да обитава светове, които дават повече живот. Творците, на които се възхищава най-много, не повлияват толкова на творчеството му, колкото други, които не са толкова близки до него, като например Висконти и филмите му “Смърт във Венеция” и “Гепардът”. Личността на Достоевски впечатлява Милко Лазаров със свободата на писателя да общува с толкова много елементи и с лекотата, с която борави с драматургичната структура, водеща го до територии, които той самият не осъзнава.

Детската мечта на Милко Лазаров да бъде изследовател своеобразно се сбъдва с впускането в предизвикателството да заснеме филма си “Ага” в Сибир. Дългите снимачни дни в ледените простори са предпоставка за много по-осезаемото и неповторимо усещане за сетивата, което изправя целия екип отвъд пределите на човешките възможности. Повече за любопитния процес можеш да чуеш в разговора.

И още:

 • Бягството в света на изкуството;
  Влиянието на големите филмови творци и литературата;
 • Обучението и преподавателската дейност в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”;
 • Пълнометражният филмов дебют с лентата “Отчуждението”;
 • Снимането на лента – предимства и недостатъци;
 • Темата за отчуждението във филмите на Милко Лазаров;
 • “Ага” – предизвикателството да снимаш в ледените простори на Сибир;
 • Създаването на кино като състояние на самозащита;
 • Работата на терен – състояние на паника;
 • Законът за филмовата индустрия – борбата за важните промени в него.

Бихме се радвали да бъдете заедно с нас и в следващите издания на подкаста ни! За да сте първите, които имат достъп до новите епизоди на „Кино с думи“, можете да се абонирате за нас в каналите ни за споделяне на аудио съдържание:

 

Recommended Posts