Критиката и анализа са важна и съществена част от развитието на кино изкуството в целия свят. Чрез гледната точка на професионалните критици авторите на филми успяват да развият и надградят своите умения в посока на подобряване комуникацията със своите зрители. Разбира се умението да се вслушваме в думите на добрата критика е качество само на най-добрите автори – режисьори, оператори и сценаристи. Важно е да се направи разграничението между добрата критика и простото изказване на мнение или още по-лошото безсмислено „хейтене“.

За българското кино добрия анализ и критика е от съществено значение за бъдещето му развитие, затова в този епизод на КИНОводителя даваме думата на Геновева Димитрова, един от водещите критици и анализатори в българското кино 

Геновева Димитрова е българска кинокритичка, актриса и поетеса.

Родена е в град Плевен. Учи руска филология в Софийския университет, а след това завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинознание. През 1990 г. става редактор на списание „Кино“ и вестник „Култура“. Член е също на редколегиите на списанията „Следва“ и „Алтера“. Член на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци (СБФД), ФИПРЕСИ (Международната асоциация на филмовите критици) и други. Участва като актриса във филмите „Лагерът“ на Георги Дюлгеров и „Пату“ на Станислава Калчева.

Recommended Posts