Стара Загора. Първото състезание за любителско късометражно кино – Stara Zagora Short Film Challenge започва утре в Града на липите. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора

 
 

НДК по традиция посреща филмите и гостите на Международния филмов фестивал София Филм Фест. Партньорството между Киномания и СФФ е от години и винаги е било пример за колегиалност и толерантност в името на една важна цел – достигането на голямото кино до българския зрител.

Кинофестивалът в Кан се завръща тази година за 74-ото си издание, което ще се проведе между 6 и 17 юли, след като коронавирусната пандемия лиши водещата филмова проява в света от миналогодишното й издание, съобщават световните агенции.

Българската изненада тази година е филмът „Жените наистина плачат“ (Women Do Cry) на дуото Мина Милева и Весела Казакова. Заглавието е в секцията „Особен поглед“, която селектира филми от различни държави, които са оригинални и различни в своя поглед.

То се реализира от Международния младежки център и Центъра за подкрепа за личностно развитие, със съдействието на Община Стара Загора и мол Galleria. Състезанието ще се проведе в периода 2 – 8 октомври. За участие са се регистрирали над 20 ентусиасти, които ще сформират снимачни екипи. Те ще имат 4 дни да измислят, заснемат и монтират къс филм, с дължина до 5 минути, а опитни лектори ще споделят с тях знания, преди обявяването на конкурсната тема. Създадените любителски филми ще бъдат представени на специална киновечер, а жури ще отличи най-добрия филм, сценарий, режисура, актьор и актриса. Началото ще бъде дадено на 11 октомври в 10.30 часа в мол Galleria, където участниците ще се проявят в работилници за сценарий и режисура, операторско майсторство и игра пред камера. В същия ден те ще научат темата, по която следва да развият творческия си замисъл.

В срок до 11 октомври, сформираните екипи трябва да предадат завършените си филми. Журито на конкурса ще има 48 часа да избере победителите в направленията на късометражното филмово предизвикателство, както и да отличи трите най-добри едноминутни видеа от конкурса „Моята Стара Загора“ на мол Galleria.
На 11 октомври ще се проведе специална церемония, в която ще бъдат представени завършените продукции и връчени наградите в конкурсните
категории.
Информация за филмовото предизвикателство и новини за неговото развитие можете да откриете на: https://fb.me/e/2qqMDWsYf.

 
 

Източник: focus-news.net

Recommended Posts