Започва второто издание на кино фестивала „БГ екран онлайн“. Държавният културен институт към Министъра на външните работи и платформата за българско кино Gledam.bg обединяват усилия, за да представят онлайн фестивала за български филми на вашите екрани в рамките на цели три седмици – от 29.11 до 19.12.2021 г. Достъпът е свободен за всички българи по целия свят, които искат да се потопят във водите на родното кино.

Мисията на „БГ екран онлайн“ е да поддържа жив интереса на малки и големи към българското кино. Организаторите от Държавния културен институт към Министъра на външните работи за втора поредна година предлага незабравимо изживяване за всеки, който желае да върне времето назад или да се запознае с новите тенденции в киното в България. Проектът се осъществява със съдействието на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят и с медийното партньорство на Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция.

Тази година в селекцията присъстват над 20 родни заглавия. Включени са както късометражни и пълнометражни филми, така и документални филми и една съвременна продукция на Българската национална телевизия – телевизионния сериал „Румбата, аз и Роналдо“. Голяма част от продукциите са достъпни с английски субтитри. Селектираните заглавия са разнообразни и предлагат по нещо за всеки вкус – два от най-награждаваните филми в редица международни фестивали „Урок“ и „Слава“ на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и вечната неостаряваща класика „Оркестър без име“. Актрисата Марта Вачкова пък може да гледате в късометражния филм на Ники Стоичков „За какво служи хлябът“, а филмът на Ивайло Христов – „Стъпки в пясъка“ събира множество от най-добрите ни български актьори, сред които Яна Титова, Иван Бърнев, Асен Блатечки. В селекцията са документалните филми на Найо Тицин – „Стихията Медея“, „Да обичаш Кармен“ и „Златното сърце на София“. Сред документалните продукции в програмата присъства и нестандартният поглед към историята на фризьорското изкуство по време на комунизма – филмът на Николай Стефанов „Остриета“. Можете да гледате и филмовия разказ „Пътят на светлината“, реализиран по научна програма към СУ „Св. Климент Охридски“, посветен на българския принос в европейската и световна култура

               Цялата филмова програма на „БГ екран онлайн“ можете да гледате напълно безплатно по всяко време на денонощието, от всяка точка на света включително и в България.

Recommended Posts