Когато за първи път ходих да гледам филма „Комбина“ и идея си нямах кой е режисьор,и кой е сценарист ,а и  честно казано много не ме и интересуваше. Но  гледайки  блестящата игра на Иван Иванов,Ваня Цветкова, Николай Сотиров страхотната сюжетна линия и добре бодбраните диалози и сцени ме накараха да се поинтересувам и да разбера нещо повече за създателите му.

Кадър от филма „Комбина“ (1982)

Разбира се в онези години /става въпрос за средата на 80-те години на миналия век/ не беше така лесно както сега, нямаше компютри и интернет, но когато човек има желание не беше невъзможно. Естествено исках да разбера нещо повече за режисьора и сценариста, тъй като за тримата актьори посочени от мен по-горе знаех повече от ролите им в другите филми които бях гледал с тяхно участие. Това което успях да разбера за режисьора Никола Рударов в ония години е че това е вторият му филм,тъй като преди това беше режисирал и страхотната комедия „От нищо нещо“ и разбира се това че беше невероятен актьор и творец. Но с каквито и суперлативи да засипваме блестящата работа на актьори и режисьор този проект може би нямаше да бъде така успешен без силния сценарий на Владимр Ганев,сцанарий който изпълнен с много екшън, любовни и битови сцени, държи зрителя под напрежение и в невидение до последните минути на лентата.

Със своят  професионализъм и невероятен усет да изпипва и най- малките детайли във всяка една сцена Никола Рударов заедно с неговият екип и  със страхотно подбраните актьори създават един български  криминален екшън който си заслужава да бъде гледан по всяко време защото показва една отминала епоха и начина по който се случваха нещата у нас.

Кадър от филма „Комбина“ (1982)

И накрая, но не на последно място създателите на филма точно и ясно показват как тогавашните органи на реда са се борили с организираната престъпност и какво очаква всеки опитал се да престъпи законите на държавата, което от една страна вдъхваше доверие и уважение към хората които се занимаваха с тези задачи и от друга със своите действия   създаваха един спокоен живот  на всички хора в родината.

Кадър от филма „Всичко е любов“ (1980)

Автор: Здравко Стоичков

Рубриката „КИНОводител“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

Recommended Posts