На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино с една неслучайна лента.

„Любовта е лудост“ е един от първите български филм и първият запазен в колекцията на Българска национална филмотека.  А какъв по-удачен начин да отбележим празника освен да се насладим на късометражния филм от 1917?

Кадър от филма „Любовта е лудост“ (1917)

Филмотеката е поела нелеката задача да дигитализира „Любовта е лудост“ и са се справили повече от прекрасно! С удоволствие можем да кажем, че те са наши партньори и ни вдъхновяват да продължаваме с проектите ни.

Ние от noblink.bg съвместно с Българската национална филмотека, решихме да споделим тази бележита лента с вас, нашите зрители. Филмът можете да гледате безплатно в нашата платформа.

Лентата от 1917 година, подобно на своя предшественик „Българан е галант“ е създадена под силното влияние на западните европейски традиции. Вдъхновен от разказа „Палавата“ на Рьоне Льокроа, но все пак осезаемо побългарен. Любопитният филм на режисьора Васил Гендов, който освен това влиза в ролята на сценарист и на главно действащо лице, е представен пред публика за първи път през септември 1917 година в кино „Одеон“.

Днес, с напредналата техника, новите блокбъстъри съвсем са ни отдалечили от началото на 20-ти век и вълнението и насладата от подобно преживяване. Въпреки това, черно-бялата лента със сигурност ще внесе у всеки неизбежното чувство на еуфория, дори да го наблюдавате от вашия диван.

Ние от noblink.bg ви честитим празника и ви пожелаваме приятно гледане!

Статията е създадена с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура!

Кадър от филма „Любовта е лудост“ (1917)

Recommended Posts