“ЕКОЛОГИКА” е документална уеб поредица, която среща зрителите с различни организации и техните инициативи за по-устойчив начин на живот.

Първия епизод вече може да гледате на noblink.bg, a вторият и третият ще бъдат представени премиерно от 17 ч. на 08.04 и 22.04.

ЕКОЛОГИКА” е кино пътеводител, който среща зрителите с организации и инициативите им в посока на подобряване на околната среда. В първите три епизода на документалната поредица е представена дейността на екипи с кауза за по-целесъобразен начин на живот и работа в три различни аспекта – градоустройство, животински видове, бизнес с нулев отпадък. Екипът на уеб сериала се надява, че той ще успее да насочи общественото внимание към тези важни за намаляването на природния отпечатък действия, като вдъхнови хората да подкрепят или да се включат като доброволци в зелени инициативи. В основата на поредицата е усещането за общността, създадена от трудолюбиви и смислени хора, които са силно мотивирани от значима идея. В особените времена, в които живеем, именно това обединение и заедност ни помагат да устоим и да се справим с житейските предизвикателства.

Първият епизод разкрива малко повече от работния процес на организацията “Зелена линия София’’ – нейните създатели Християна Василева и Светослав Александров се обединяват и разработват заедно идеята за създаването на линеен парк в София, като на по-късен етап в проекта се включва и общинското предприятие “Софияплан”. Филмовото пътешествие във втори епизод достига до Стара Загора и Спасителния център за диви животни, създаден и поддържан от служителите на “Зелени Балкани”, работещи и по редица международни проекти за възстановяване на животински видове в България. Блажка Димитрова е героинята от третия епизод, който отвежда зрителя до първия ресторант с нулев отпадък в България, както и запознаването му с възможности за промяна в ежедневните навици на потребление на всякакви продукти в домакинството.

“ЕКОЛОГИКА” е вдъхновена от първото издание на конкурса Проект “ЕКО”, организиран от Ивайло Цочев (“Zero Waste – Нулев Отпадък”). Идеята за създаването на онлайн сериал на Мария Марулева беше една от отличените от комисията на конкурса. За основния екип на поредицата това е дебют в документалния жанр. Младите професионалисти, които създават “ЕКОЛОГИКА”, са режисьорът и монтажист Георги Светломиров, продуцентът Сияна Недялкова, операторът Младен Минев и звукорежисьорът Светозар Шенков.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Проект “ЕКО”, както и в партньорство с “Грийнпийс” и “Wonder Studio”.

Recommended Posts