40-тото издание на фестивала за български игрален филм „Златна роза“ отново събра на варненска територия продуценти, режисьори, актьори, филмови критици, художници, писатели и зрители, за да изгледат заедно новите филмови заглавия, а компетентното жури да отличи със заслужени награди най-открояващите се филмови творби.

Филмът „Майка“ на реж. Зорница София грабна голямата награда на фестивала и част от големите отличия в конкурса: актрисата Дария Симеонова взе наградата за най-добра женска роля, операторът Крум Родригес спечели отличието за операторско майсторство, а специален диплом беше връчен за децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения за уникалното си участие във филма.

Кадри: Златна Роза

Другото филмово произведение, което беше отличено с множество награди е „Шекспир като улично куче“ на реж. и сц. Валери Йорданов. Валери спечели наградите и за сценарий и за режисура, а Владислав Стоименов и Васил Илиев спечелиха приза за главна мъжка роля. „Шекспир като улично куче“ грабна и наградата на гр. Варна, както и тази на младежкото жури на конкурса.

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм беше присъдена на филма „Празник“ на режисьора Антония Милчева.

 „Пролетно равноденствие“ на реж. Иван Павлов взе специална награда на журито, а актрисата Светлана Янчева бе отличена с диплом за силно актьорско пръсъствие.

Диплом за режисура получи филмът „1999“ на реж. Александър Милушев, а диплом за операторска работа се присъди на Йоанна Хаджииванчева за филма „Откъснати“ на реж. Веселка Кирякова.

Стрийминг платформата за българско кино gledam.bg беше първият онлайн домакин на фестивала „Златна роза“ – част от филмовите заглавия от конкурсната програма могат да се гледат в специално създадената страница до 07. 10. 2022 г.

Екипът на gledam.bg счита „първият филм“ за изключително важен и избра да подкрепи наградения за дебют на Златна роза – „ Изкуството да падаш“ на реж. Орлин Милчев с допълнителна парична награда, която Ники Стоичков му връчи лично на церемонията.

С финансовата подкрепа на Национален фонд Култура!

Кадри: Златна роза

Recommended Posts