Късометражният филм „13-ти август“ на режисьора Венцислав Сариев спечели специална награда на 45th Drama International Short Film Festival – фестивал за късо кино в Гърция.

Наградата беше връчена от Клиер Диао – филмов критик и тя се обърна към аудиторията с думите:

„13-ти август“ е дебютен филм, който също така има своята световна премиера на DISFF. Негови теми са човешкото достойнство, свободата да се бориш за равенство и независимост. Този емоционален късометражен филм, заснет в Източна Европа, ни сблъсква с най-мрачните стъпки на порастването и оставя надежда за едно по-добро бъдеще.“

“HUMAN VALUES AWARD” awarded by the jury of the Greek Parliament е специална награда, която се дава за филм, който промотира ценности като уважение към достойнството на другите, свободата, равенството, законността. Бива присъдена на филми, които не доминират в популярните мейнстрийм медии.

Филмът “13-ти август“ поставя на дневен ред болезнената тема за физическото и вербалното насилие в ученическите години, а любовта присъства в сюжета, като смел опонент на страха и бягството от отговорност.

Историята вълнува със своята истинност и достоверност и умело разгръща потенциала на младите таланти в актьорския състав.

 

13-ти август е продукция на NO BLINK, с подкрепата на НФК и Уницеф. Венцислав Сариев e сценарист и режисьор, както и продуцент на филма, заедно със Сияна Недялкова, Александър Алексиев и Николай Стоичков. Съвсем скоро предстои премиера на късометражния филм и пред българската публика. 

Recommended Posts