Късометражният филм „13-ти август“ стана част от кампанията на Фондация „Не мигайте пред българското кино“ с цел – превенция на агресия сред младежите. Сюжетът на филма повдига болезнената тема за насилието по един по-различен, атрактивен и достъпен за младежите начин, който насърчава толерантността, емпатията и съпричастността им.

Официални данни – проект No. НПИМД-ТО2-М-005/2022 „13-ти август – заедно срещу агресията и насилието“ съгласно договор No. 25-00-20/15.07.2022

Ние от NO BLINK и ФОНДАЦИЯ „Не мигайте пред българското кино“ отделяме голямо внимание и значение на каузите свързани с насилие между/срещу деца в училищна възраст. Вярваме, че чрез магията на изкуството можем да анализираме насилието от аспекта на жертвата, свидетеля и самия насилник.

Прожекциите на филма  “ 13-ти август“ и нашата емпатия към проблема с насилието в училищна възраст, както и желанието ни да успеем да достигнем до повече хора от всякакви възрастови групи доведоха до много добри резултати.

Създадохме 3 информационни видеа: видео с насоки към кого да се обърнем, ако сме част от насилствен акт, видеоинтервю с режисьора на филма Венци Сариев с неговата лична история, видео с разказите на актьорите от „13-ти август“, влезли в ролите на типовете участници в случка с насилие.

Създадохме и радио спот, излъчен в националния ефир на БНР, както и интернет банер, съдържащ полезна иформация към кого да се обърнем, ако сме част от насилствен акт ( дори и като свидетели). Чрез активни постове в социалните мрежи на NO BLINK запознахме големи обществени групи с проблема с насилието и как биха могли те да постъпят най-правилно, ако са участници или очевидци.

В рамките на последния месец реализирахме мащабно турне в осем български града с общо девет прожекции на филма „13-ти август“, придружени от 3-те специално създадени за кампанията видеа. След всяка от прожекциите се провеждаше дискусия на зрителите с: Марина Попова – психолог, Венцислав Сариев, режисьор на филма, част от актьорския състав на „13-ти август“. Проведохме и обучение с Марина Попова, което представлява анализ на персонажите във филма: защо всеки от тях е постъпил по съответния начин и как би могъл да постъпи различно, с цел да предотврати събитията.

Преките участниците в дискусиите бяха около 300 човека, а в обученията около 90 човека във възрастовата група от 15 до 29 години.

Към всички участници е изпратена онлайн анкета, запроверка на ефективноста от гореспоментатите срещи и прожекции. 

Резултатите ще обявим в интернет.

С финансовата подкрепа на Национален фонд Култура!

 

"13-ти август" е по сценарий и режисура на Венцислав Сариев, като той е и продуцент на филма, заедно със Сияна Недялкова, Александър Алексиев и Николай Стоичков. Съвсем скоро предстои официалната премиера на късометражния филм пред българската публика. 

Recommended Posts