За трета поредна година основен организатор и инициатор на събитието е Държавният културен институт към министъра на външните работи, а за втори път стрийминг платформата за български филми gledam.bg ще бъде любезен домакин.


Филмите участници, включени в тазгодишното издание ще бъдат достъпни от всяка
точка на света, по всяко време на денонощието и абсолютно безплатно за зрителите и
почитателите на българското кино.
„БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ ще представи разнообразна селекция от късометражни,
пълнометражни и документални български филми.

Сред двадесетте избрани заглавия попада нашумелият филм на режисьора Мартин
Макариев – „Привличане“; „Вездесъщият“ е едно от съвременните филмови заглавия
в програмата, а аудиторията ще може да се порадва и на комедийните класики „Куче в
чекмедже“ и „От нищо нещо“.

За феновете на документалното кино селекцията предлага филм на Борислав Колев,
посветен на футболния феномен Христо Стоичков – вдъхновяващата историята на
легендарния български футболист, прославил България в цял свят.

„БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ включва още документални предложения свързани с велики български личности – „Гео Милев в лабиринта на времето“ на реж. Костадин Бонев, вълнуващата продукция „Второто освобождение“ на кинорежисьора проф. Светослав Овчаров и историка проф. Евелина Келбечева, „Кодът на Паисий“ с автори Мария Чернева и Георги Милков – продукция на БНТ, „Да бъдеш Майстора“, режисьор Николай Василев, документалния разказ „Завет – писмата на баща ми“ за проф. Минко Балкански по идея на Албена Ненкова и други.

Част от късометражните филми във фестивала са филма „Вълци“, в който главната роля се изпълнява от неповторимия Стефан Мавродиев и драматичната дистопия „Отвъд“, чието действие се развива в пост-пандемичен свят.

Основната мисия на „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ е да поддържа жив интереса към българското кино. Проектът се осъществява сактивното съдействие на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят и с медийното партньорство на Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, Българското национално радио и сайта за култура „Въпреки“. Филмите от онлайн фестивала ще бъдат достъпни от 28 ноември до 18 декември на следния сайт -https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online2022

Да, това са цели 3 седмици българско кино!

Recommended Posts