Мартин Негрев е завършил кино и телевизионна режисура в майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров. Участва в уебсериали, видеоклипове, сериали, тв предавания и филми. Има опит като режисьор, асистент-режисьор, директор на продукция, организатор. Дебютният му късометражен филм „Посещението“ е селектиран за фестивала „Златна роза“ 2017, а през 2021 г. пак там „Магаре“ получи голямата награда за най-добър късометражен филм.

Мартин се съгласи да отговори на 10 къси въпроса за киното и за живота:

1.Представи се с три думи?

Мартин Николов Негрев 😀
Или малко по-подробно, обичам да се занимавам с видео и филми! Изучавал съм “Филмова и телевизионна режисура” в НБУ, като част от “Майсторския клас” на Проф. Георги Дюлгеров.

2. Хората те мислят за……, а ти всъщност си….

О, това е малко объркващ въпрос, със сигурност има неща, които хората мислят за мен, а те не са точно това, но не са и неща които коренно да се различават от това което аз мисля за мен 😀

3. Твоето най-силно качество?

Може би понякога инат! Но пък имам и не толкова добри качества, понякога се боря с мързела си 😀

4. Добрият режисьор задължително трябва да бъде…

..постоянен! Но като цяло не знам формулата все още! Мога да кажа, какво мисля: постоянство е едно трудно качество, което мисля, че важи във всички сфери не само в киното!

На снимачната площадка на филма "Магаре" в гл. роля Красимир Доков. Филмът спечели голямата награда " Златна Роза" през 2021г. за късометражен филм.

5. Какво би работил, ако не работеше в киното..?
Ами аз не работя само в киното, но ако не беше то, не знам, имам голям интерес към кулинарията, може би нещо свързано с нея, но хубавото на нашата сфера е, че когато създаваш филми или видеа, можеш да се потопиш в съзнанието на други хора, за да ги разбереш повече. Това сякаш ти позволява да живееш и през другите, понякога. Нали това е и една от целите на филмите, да се поставиш на мястото на героите.

6. На кого си благодарен?
О, тук няма да ми стигнат редовете. Благодарен съм на семейството ми, изключително много! Понеже винаги ме подкрепят, а и още от ранна възраст са ме оставяли сам да избирам, което ме доведе до интересите ми в по-късен етап от живота. Благодарен съм на приятелите ми, те са хората, които често ти напомнят кой си, а и имам щастието да съм заобиколен от искрени хора и това е дар, защото те няма да хвърлят прах в очите, само за да чуя това, което аз искам. Благодарен съм на живота, че ме е сблъсквал с различни ситуации и хора през годините, което ми е помагало да опознавам себе си и да се уча от моите грешки. Благодарен съм на Проф. Георги Дюлгеров, че постави едни основи в знанията ми в тази сфера, които няма кой друг да остави.
И на себе си съм благодарен, че понякога не слушам никого и си правя каквото знам, за добро или за лошо!

7. Най-хубавото пътуване беше до…, защото….
Имал съм много най-добри пътувания, а това е защото самия аз се променям с годините.
Няма как то да е само едно! Пътувания с любими хора, пътувания на различни места! Пътувания свързани със създаването на филми! Всичките са различни и всичките са хубави по свой начин!

 1. Най-великият филм за теб е:  .. винаги ми е било много трудно да определя кой ми е любимия филм или режисьор. Мисля, че точно такъв няма или поне със силата на тези думи “най-велик за мен”. Както споменах по-горе, през годините човек се променя, има едни възгледи след време други и така. Понякога като някой ме пита: ама ти преди 2 години каза това. Да, така е! Може да съм го казал, но вече е различно! Видял съм нови неща, променил съм мнението си! И по този начин аз не мога да определя кой ми е любим филм, имало е филми, които преди не съм оценявал или обратното, харесал съм ги много, но сега като ги гледам нямам същото усещане!
  Мога да напиша няколко филма, които са ми направили силно впечатление през годините и са оставили онова усещане в мен, което те кара да мислиш!

  Тя/her
  Another Earth
  Соларис
  Тайният прозорец
  Авантаж

9. Кой е проектът, който ангажира вниманието ти в момента?….

В момента съм подхванал няколко онлайн проекта, създадохме наш кулинарен канал “Голям праз”, канал, който е свързан с автомобили и забавни видеа “Balkan Drive” и работим върху още няколко проекта. Опитвам се да се фокусирам и върху нов филм, но още съм в процес на мислене и разписване, така, че за него нищо не мога да кажа все още.

10. Киното за теб е….

Киното за мен е начин на живот. Просто чрез него мога да живея, така както аз смятам, че искам. Същевременно това не е лесно, което пък поражда въпроси.

Автор: Веселина Костадинова

Статията е създадена с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура!

Recommended Posts