Гледай филмът „АНТРОПОФАГ“ от  27.01.2023  само в noblink.bg!

За филма …

През май 2018 г. Йона Тукусер започва снимките на документалния филм „АНТРОПОФАГ“ в редица села в Украйна, заснемайки лични истории за оцеляване от глад и антропофагия (човекоядство) в района на Одеса в Украйна през 1946-1947 г. 

Кадър от филма „АНТРОПОФАГ“ (2022)

Във филма „АНТРОПОФАГ“ Йона Тукусер се обръща към живата колективна памет на местните жители и записва споделените спомени за съществуване на антропофагия в селата им. Търсейки доказателства за антропофагия, среща момиче Анна в Болград, което й разказва, че баба й е виждала документи за хора, осъдени за канибализъм в Бесарабия.

Относно осъдени за антропофагия, историкът Олександра Веселова прави следната извадка от архивни документи: „От началото на 1947 г. отделът за борба с престъпността към МВР на УРСР разследва 130 случая за човекоядство, регистрирани са 189 изядени човешки трупа, а 132 човека са изправени пред съда. Повечето от тях са от Измаилска област“.

Гладът потиска безусловния рефлекс при хора, достигнали до канибализъм. Това характеризира историческите периоди на социални трансформации, войни, епидемии. Кората на социалните форми на поведение е разрушена, огънят на биологичните импулси избухва и вместо културен социус, виждате диво животно, напълно различно от културно същество.

Картина : "Пешките на трагедията в Украйна". / Фонд № 2000. оп. 2, дело 131, стр. 143–144“, маслени бои върху платно

Концептуалният саундтрак във филма „АНТРОПОФАГ“ е композиран от самата Йона и се казва „Канибализмът е концепция за историята на живота“.

На 7 май 2021 г. Йона издава музикален албум „Антропофаг“, който включва 21 електронни звукови импровизации, създадени в Рим от 2016 до 2021 г. Звуковите композиции в албума „Антропофаг“ са вдъхновени от реални истории, събрани от Йона за глада и канибализмът в Украйна през ХХ век. „В албума „Антропофаг“ разказвам историята на едно нямо момче, което, след като вижда майка си да яде тялото на братчето му, изтичва на пътя, за да изкрещи ужаса от видяното. Вместо думи обаче то издавало само стържещи звуци. Момчето онемяло от преживяното.“ Всяка композиция в „Антропофаг“ разказва истинска история.

Кадър от филма „АНТРОПОФАГ“ (2022)

„По-страшното от войната е гладът, а по-страшно от глада е липсата на обич“

„АНТРОПОФАГ“ – филм на Йона Тукусер с ексклузивна премиера в noblink.bg!

Не пропускай!

Автор: Веселина Костадинова

Източник материал: Йона Тукусер

Статията е създадена с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура!

Recommended Posts