Гледай документалният филм „Антропофаг“ само в noblink.bg!

Авторът Йона Тукусер е българка, родена в Украйна. Йона е забележителна личност с многостранни художествени таланти: тя пише музика, рисува живописни картини и е автор на документален филм. Темата на нейното изкуство е античовешките действия в Бесарабия, Одеса през 1946 – 1947 г. , които обричат хиляди хора на принудителен глад. В следствие на това нечовешко престъпление мнозина стигат до крайната фаза на глада – антропофагията (човекоядството).

Коя е Йона?

Йона Тукусер е родена през 1986 г. в българско семейство в село Главан, което е на 70 км от делтата на река Дунав в Украйна. Потомка е на преселници (1832 г.) от село Главан, община Гълъбово, област Стара Загора, България.

Преди разпадането на Съветския съюз нейната майка Валентина е медицинска сестра, а баща ѝ – майстор на надгробни плочи.

Йона често живее при баба си и дядо си, които са дълбоко религиозни. Баба ѝ пеела в църковния хор и много често Йона я съпровождала в църквата. Четейки Библията, от дете се привързва към нея, спазвайки всички християнски традиции. В дома на баба ѝ и дядо ѝ я осенява за първи път и трепетът към изкуството на живописта.

След рухването на Съветския съюз родителите на Йона се занимават със земеделие и животновъдство. В юношеството си тя често им помага в градината, на полето и в кланицата, при обработката на месото, което доставят в Одеса.

В периода 2003–2007 г. учи в Измаилския хуманитарен държавен университет в Украйна, завършва с бакалаврска степен по изящни изкуства, в класа на Иван Шишман.

В периода 2007–2010 г. учи в Националната художествена академия – София, първата година учи живопис в класа на Андрей Даниел. След конфликт с учителя си, се мести в класа на Теофан Сокеров и получава магистърска степен по живопис.

От 2009 г. Йона изследва исторически материали за глада в Украйна и Съветския съюз от периода 1921–1923 г., 1932–1933 г., 1946–1947 г., като използва академичен подход при подбора на източници на информация от архиви и лични интервюта с живи свидетели, които са оцелели от глада. 

Йона на иврит /„יוֹנָה“/ означава Гълъб. Това е и прякорът на рода по майчина линия. Всички познаваме общочовешкия символ на Мира.

Белият гълъб отваря „черната кутия“ на истината!

А истината е че „по-страшно от войната е гладът, а по-страшно от глада е липсата на обич“.

Не пропускай!

Автор: Веселина Костадинова

Източник материал: Йона Тукусер

Статията е създадена с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура!

Recommended Posts