Осмият филм на българския режисьор Стефан Командарев „ Уроците на Блага“ спечели голямата награда „Кристален глобус“  на големия чешки фестивал в Карлови Вади.

 

Филмът засяга темата за телефонните измами. Главната роля се изпълнява от Ели Скорчева, която грабна отличието на фестивала „за най-добра актриса“ . Ели се завръща в киното след почти 30 годишно прекъсване.

 

Източник кадър: интернет

Филмът „Усмивките на Блага“ е копродукция между България и Германия с продуцент Катя Тричкова. Световната премиера на филма бе на фестивала в Карлови Вади, но българската публика ще може да го гледа на фестивалите  „Златна Роза“  и „Киномания“ тази есен.

„Кристален глобус“ е най престижното отличие, което български филм е получавал досега. Тази награда допринася за развитието на българското кино и му отваря нови възможности на европейската и световната сцена.

В конкурсната програма на тазгодишното издание на фестивала се конкурираха 11 продукции, сред тях бе и „Гражданинът светец“, копродукция на Грузия, Франция и България с режисьор Тинатин Каджришвили.

Recommended Posts