Skip to content

Новини

Къс поглед към българското кино

Отбелязваме 107 години българско кино с „Любовта е лудост“
На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино с една неслучайна лента. „Любовта е лудост“ е един от първите български филм и първият запазен в колекцията на Българска национална филмотека. А какъв по-удачен начин да отбележим празника освен да се насладим на късометражния филм от 1917?
Прочети повече
gledam.bg стана на 1 година
Неусетно, като в хубав филм, станахме на 1 годинка!
Прочети повече
ЕДИН МУЗИКАЛЕН ФИЛМ И ДВЕ КОМЕДИИ НАЧЕЛО НА БГ ТОП 10 за 2021
Определян от зрителите като „завладяващ и чудесно сътворен“ „Голата истина за група Жигули“ на Виктор Божинов до момента събира 153 305 зрители, или близо половината от общия брой зрители на първите 10 български филми.
Прочети повече
Първа прожекция на поредицата „По следите на …. в София“
На 15 декември в 10:00 се проведе първата прокеция на епизод 1 и 2 посветени на П. Яворов и И. Вазов пред ученици в София.
Прочети повече
ПРОБУЖДАНЕ на ценностите ни за 55 часа
Този петък само за 55 часа предстои първото излъчване на късометражния филм „Пробуждане“ пред публика, в който в главна роля влиза актрисата Яна Титова.
Прочети повече
Да поканим българското кино у дома с „БГ екран онлайн“
Започва второто издание на кино фестивала „БГ екран онлайн“ от 29.11 до 19.12.2021 г.
Прочети повече
Без Маски В Киното: ИВАЙЛО ХРИСТОВ
В поредното издание на рубриката "Без маски в киното" с водещ Йордан Георгиев ви представяме един от най-значимите актьори, режисьори и вдъхновители на нашето кино и театър поколение, а и на това преди нас. В откровен разговор за изкуството и вдъхновението Ивайло Христов разкрива любопитни детайли от своята кариера и начина, по който подхожда към всеки проект.
Прочети повече
КИНОводител Е12: Ники Илиев за процесите в киното. Част 2 – Заснемане и постпродукция (Видео)
Ники Илиев ниразказва за процесът на работа по филмите му, как преминават снимките и през какви трудности преминават. Но не само това ...
Прочети повече
Без маски в киното с Илиян Джевелеков
В часа на „Кино с думи“ като част от рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговора на Йордан Георгиев с Илиян Джевелеков - кинорежисьор, сценарист и продуцент.
Прочети повече
КИНОводител: КОМБИНА
Създателите на филма точно и ясно показват как тогавашните органи на реда са се борили с организираната престъпност и какво очаква всеки опитал се да престъпи законите на държавата.
Прочети повече
КИНОводител: Ники Илиев за процесите в киното. Част 1 – препродукция (Видео)
В този епизод може да разберете повече за процеса на работа на режисьора. Ники Илиев ни разказва за процесът на работа по филмите му, как се спира на екипа от актьори и как избира локациите.
Прочети повече
Гледай безплатно над 160 къси български филмa
За последните 5 години и половина платформата за българско кино noblink.bg събра 160 от най-добрите къси родни заглавия.
Прочети повече
БЕЗ МАСКИ В КИНОТО: Милко Лазаров
В часа на „Кино с думи“ като част от рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговора на Йордан Георгиев с Милко Лазаров - режисьор и председател на Съюза на българските филмови дейци.
Прочети повече
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ МЛАДИ КИНАДЖИИ ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
На 14 октомври, когато бяха публикувани условията за кандидатстване за новия период на въпросната програма, с голяма изненада установихме, че киното отпада от кръга на изкуствата, които се финансират чрез нея.
Прочети повече
КИНОводител: Анализ на новото българско кино (видео)
За българското кино добрия анализ и критика е от съществено значение за бъдещето му развитие, затова в този епизод на КИНОводителя даваме думата на Геновева Димитрова, един от водещите критици и анализатори в българското кино
Прочети повече
Chaos Group спечели Emmy за технологии
Българската компания "Хаос", която създава рендеринг решения за медийната и развлекателна индустрия, бе удостоена с награда "Еми" за иновации в телевизионните технологии
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: Критиката като изкуство
“Критиката на изкуството, когато е направена добре, може да остави дори по-голямо удоволствие от изкуството, на което е посветена.” - казва Роджър Ебърт.
Прочети повече
Късометражно филмово предизвикателство стартира в Стара Загора на 11 октомври
Стара Загора. Първото състезание за любителско късометражно кино – Stara Zagora Short Film Challenge започва утре в Града на липите.
Прочети повече
Завърши 39-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“. Кой спечели?
39-ият Фестивал на българския игрален филм “Златна роза” се проведе от 23 септември до 29 септември 2021 г. във Варна. В конкурсната програма участваха 12 български игрални пълнометражни и 15 къси филми.
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: Филип Аврамов – Фицата в “Без маски в киното”
За творческите предизвикателства и актьорските превъплъщения можеш да чуеш повече от Филип Аврамов в Епизод 20 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“!
Прочети повече
КИНОводител: За Coming-of-age жанра
До ден днешен, лентата на Людмил Кирков „Момчето си отива“ остава моят любим български филм – този, който най ме вълнува и вдъхновява.
Прочети повече