Skip to content

Новини

Къс поглед към българското кино

Гледай безплатно над 160 къси български филмa
За последните 5 години и половина платформата за българско кино noblink.bg събра 160 от най-добрите къси родни заглавия.
Прочети повече
БЕЗ МАСКИ В КИНОТО: Милко Лазаров
В часа на „Кино с думи“ като част от рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговора на Йордан Георгиев с Милко Лазаров - режисьор и председател на Съюза на българските филмови дейци.
Прочети повече
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ МЛАДИ КИНАДЖИИ ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
На 14 октомври, когато бяха публикувани условията за кандидатстване за новия период на въпросната програма, с голяма изненада установихме, че киното отпада от кръга на изкуствата, които се финансират чрез нея.
Прочети повече
КИНОводител: Анализ на новото българско кино (видео)
За българското кино добрия анализ и критика е от съществено значение за бъдещето му развитие, затова в този епизод на КИНОводителя даваме думата на Геновева Димитрова, един от водещите критици и анализатори в българското кино
Прочети повече
Chaos Group спечели Emmy за технологии
Българската компания "Хаос", която създава рендеринг решения за медийната и развлекателна индустрия, бе удостоена с награда "Еми" за иновации в телевизионните технологии
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: Критиката като изкуство
“Критиката на изкуството, когато е направена добре, може да остави дори по-голямо удоволствие от изкуството, на което е посветена.” - казва Роджър Ебърт.
Прочети повече
Късометражно филмово предизвикателство стартира в Стара Загора на 11 октомври
Стара Загора. Първото състезание за любителско късометражно кино – Stara Zagora Short Film Challenge започва утре в Града на липите.
Прочети повече
Завърши 39-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“. Кой спечели?
39-ият Фестивал на българския игрален филм “Златна роза” се проведе от 23 септември до 29 септември 2021 г. във Варна. В конкурсната програма участваха 12 български игрални пълнометражни и 15 къси филми.
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: Филип Аврамов – Фицата в “Без маски в киното”
За творческите предизвикателства и актьорските превъплъщения можеш да чуеш повече от Филип Аврамов в Епизод 20 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“!
Прочети повече
КИНОводител: За Coming-of-age жанра
До ден днешен, лентата на Людмил Кирков „Момчето си отива“ остава моят любим български филм – този, който най ме вълнува и вдъхновява.
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: Стефан Командарев в “Без маски в киното”
След кратката лятна пауза на „Кино с думи“ ти представяме вдъхновяващ разговор като част от рубриката ни „Без маски в киното“ с един от най-талантливите и увлекателни разказвачи на истории в българското кино!
Прочети повече
КИНОводител: Любов и сценография в „Дъвка за балончета“ (видео)
Сценографията е онзи невидим персонаж в киното, който влияе подсъзнателно на зрителите.
Прочети повече
КИНОводител: На LOVE в NET-a за “Всичко е любов”?
Можем ли да постигнем онова състояние на духа, в което “Всичко е любов” или това е просто химера, само фантазия в днешния свят, която се опитваме да реализираме чрез LOVE в NET-a?
Прочети повече
„Жените наистина плачат“ с премиера в България на 25-ия София Филм Фест
Първата прожекция на селектирания в Кан филм на Мина Милева и Весела Казакова е на 15 септември на филмовия екран на София Съмър Фест
Прочети повече
КИНОводител: За документалното кино (видео)
Документалното кино прави така, че историите и хората около нас, в които кино творецът се влюбва, оживяват на екрана. Именно за това в създаването му е важен процесът - времето, споделено с тези, чиито животи разказваш.
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: Новата вълна
Ежедневно се изправяме пред множество избори, свързани с желанието ни за развитие и усъвършенстване в професионалния ни път. Именно за избора да получиш кино образованието си в България ще си поговорим с нашите събеседници, които правят първите си стъпки в това да създават свои филми. Новата вълна се задава и носи надежда за бъдещето на българското кино!
Прочети повече
КИНОводител: Oт „Вчера“ до „Слава“ или когато историята докосва душата
Бях тийнейджърка, когато оцених качествата и историята на “Вчера” и в 30-те си години, когато се появи “Слава”. Не ми беше трудно да запазя частица и от двата филма именно в момента, в който съм ги гледала.
Прочети повече
КИНОводител: Визуални ефекти – изкуство или математика – Част 2 (видео)
Всеки кадър си има история и само един епизод на нашия КИНОводител не беше достатъчен, за да ти я разкажем... Епизод 7 е втора част на съвместното ни пътешествие с Христо Велев в необятния свят на това да рисуваш картини и да изграждаш образи, които се срещат в природата, но по изцяло нов и неузнаваем начин оживяват на екрана.
Прочети повече
Българин спечели „Еми“ за анимация за Баба Яга
Калоян „Кал“ Атанасов, българин, който от години живее в САЩ, стана носител на втора награда „Дейтайм Еми“ за изключителни индивидуални постижения в анимационното изкуство. Повод за наградата на Атанасов е филмът „Баба Яга“, представен на филмовия фестивал във Венеция през 2020 г.
Прочети повече
Нов документален танцов филм за мъжествеността
SURRENDER е филм, който ще фокусира вниманието ни върху четирима от най-успешните и завладяващи мъже танцьори в България, комбинирайки авторските им изпълнения с документални разкази от първо лице.
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: NB! – Екипът говори
Екипът на "Кино с думи" застава зад микрофона, за да разкаже повече за любовта си към българското кино и вдъхновението да "влюби" зрителите в него! Поглеждаме към случващото се и с нотка критика - изключително важно е да бъде изразена, най-вече към това, което толкова силно обичаме.
Прочети повече