Skip to content

Новини

Къс поглед към българското кино

Виртуалният фестивал за българско кино „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ започва в gledam.bg
За трета поредна година основен организатор и инициатор на събитието е Държавният културен институт към министъра на външните работи, а
Прочети повече
Кампания “13-ти август – заедно срещу агресията и насилието”
Късометражният филм „13-ти август“ стана част от кампанията на Фондация „Не мигайте пред българското кино“ с цел – превенция на
Прочети повече
Филмът „Майка“ спечели голямата награда на Златна роза 2022
40-тото издание на фестивала за български игрален филм „Златна роза“ отново събра на варненска територия продуценти, режисьори, актьори, филмови критици, художници, писатели и зрители, за да изгледат заедно новите филмови заглавия, а компетентното жури да отличи със заслужени награди най-открояващите се филмови творби.
Прочети повече
Филмът „13-ти август“ с награда в Гърция
Късометражният филм „13-ти август“ на режисьора Венцислав Сариев спечели специална награда на 45th Drama International Short Film Festival - фестивал за късо кино в Гърция. Наградата беше връчена от Клиер Диао - филмов критик и тя се обърна към аудиторията с думите: „13-ти август“ е дебютен филм, който също така има своята световна премиера на DISFF. Негови теми са човешкото достойнство, свободата да се бориш за равенство и независимост. Този емоционален късометражен филм, заснет в Източна Европа, ни сблъсква с най-мрачните стъпки на порастването и оставя надежда за едно по-добро бъдеще.“
Прочети повече
„ОТВЪД“ нормалното
„Отвъд“ е антихуманна лента, която ни разкрива един от потенциалните финали, с които се разминахме през последните години. Филмът на Николай Драганов и Петър Бояджиев разглежда постапокалиптичното битие на живота ни през изминалите две години.
Прочети повече
Документалната поредица “ЕКОЛОГИКА” с онлайн премиера
“ЕКОЛОГИКА” е документална уеб поредица, която среща зрителите с различни организации и техните инициативи за по-устойчив начин на живот.
Прочети повече
„Доза щастие“ отново в България и още 6 държави
Прожекцията ще се състои на 4-ти март в Дом на киното. А в същото време от 4-ти март филмът ще е достъпен в платформата gledam.bg за териториите на 6 държави - България, Франция, Италия, Англия, Австралия и Нова Зеландия.
Прочети повече
КИНО С ДУМИ: Как се гради образ в киното
Казват, че киното е колективна психотерапия, чрез която можем да реализираме тайните си желания. Най-прекият път към осъществяването на тези наши мечти осигуряват образите в един филм или сериал. Нима не са те тези, които чрез репликите си и посланията, които отправят, се настаняват трайно в съзнанието на зрителите?
Прочети повече
CASTING CALL
Портокал и No Blink Studio ви канят на отворен кастинг за главните толи в новия филм на Яна Титова - “Диада”
Прочети повече
13 къси филма на София Филм Фест
Селекционната комисия – актрисата Мартина АПОСТОЛОВА, режисьорът Виктор БОЖИНОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Андрей КУЛЕВ, избраха 13 късометражни филма, които ще бъдат представени на Международното жури на 26-ия София Филм Фест
Прочети повече
„ВЕЗДЕСЪЩИЯТ“ и новата антиутопия
„Вездесъщият“ е филмът на Илиян Джевелеков, който буквално взриви всичкикласации през 2017 година.А от 28 януари достъпен за целия свят може да го гледате и вплатформата gledam.bg
Прочети повече
Българска танцова филмова трилогия с премиера през февруари
На 3 февруари Дом на киното ще бъде домакин на премиерната прожекция на трилогията „BECOMING”
Прочети повече
Отбелязваме 107 години българско кино с „Любовта е лудост“
На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино с една неслучайна лента. „Любовта е лудост“ е един от първите български филм и първият запазен в колекцията на Българска национална филмотека. А какъв по-удачен начин да отбележим празника освен да се насладим на късометражния филм от 1917?
Прочети повече
gledam.bg стана на 1 година
Неусетно, като в хубав филм, станахме на 1 годинка!
Прочети повече
ЕДИН МУЗИКАЛЕН ФИЛМ И ДВЕ КОМЕДИИ НАЧЕЛО НА БГ ТОП 10 за 2021
Определян от зрителите като „завладяващ и чудесно сътворен“ „Голата истина за група Жигули“ на Виктор Божинов до момента събира 153 305 зрители, или близо половината от общия брой зрители на първите 10 български филми.
Прочети повече
Първа прожекция на поредицата „По следите на …. в София“
На 15 декември в 10:00 се проведе първата прокеция на епизод 1 и 2 посветени на П. Яворов и И. Вазов пред ученици в София.
Прочети повече
ПРОБУЖДАНЕ на ценностите ни за 55 часа
Този петък само за 55 часа предстои първото излъчване на късометражния филм „Пробуждане“ пред публика, в който в главна роля влиза актрисата Яна Титова.
Прочети повече
Да поканим българското кино у дома с „БГ екран онлайн“
Започва второто издание на кино фестивала „БГ екран онлайн“ от 29.11 до 19.12.2021 г.
Прочети повече
Без Маски В Киното: ИВАЙЛО ХРИСТОВ
В поредното издание на рубриката "Без маски в киното" с водещ Йордан Георгиев ви представяме един от най-значимите актьори, режисьори и вдъхновители на нашето кино и театър поколение, а и на това преди нас. В откровен разговор за изкуството и вдъхновението Ивайло Христов разкрива любопитни детайли от своята кариера и начина, по който подхожда към всеки проект.
Прочети повече
КИНОводител Е12: Ники Илиев за процесите в киното. Част 2 – Заснемане и постпродукция (Видео)
Ники Илиев ниразказва за процесът на работа по филмите му, как преминават снимките и през какви трудности преминават. Но не само това ...
Прочети повече
Без маски в киното с Илиян Джевелеков
В часа на „Кино с думи“ като част от рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговора на Йордан Георгиев с Илиян Джевелеков - кинорежисьор, сценарист и продуцент.
Прочети повече