Skip to content

5 МИНУТИ СОФИЯ

С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ ЗА ГЛУХИТЕ ХОРА

За филма:

Година: 2012-2020

Жанр: Документален

Продължителност: 7 сезона

Режисьори: Камен Воденичаров, Мишо Ланджев

Оператори: Мартин Митков, Георги Георгиев, Милен Младенов, Боби Христов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев

Сценаристи: Георги Милков, Таня Димова

Монтаж: „ЗуумАрт“ и Мишо Ланджев

Звук: „ЗуумАрт“

Музика: Любо Киров, Константин Савин и „Escadia/Seaburn records“

Продуцент: Камен Воденичаров

Изпълнителни продуценти: Таня Димова, Севар Иванов

Продуцентска компания: „Камен Во Студио“

„5 минути София“ е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа. София е мястото, където, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

Епизоди:

СЕЗОН 7

ЕП. 1 – Музей на ПФК Левски

24 май 1914 година – на тази дата е официалната регистрация на един от най-обичаните български футболни отбори. Или поне така мислят всички. Близо 100 години по-късно, снимка на отбора и купа, гравирана с българския червен кръст, ще отведат група запалени сини сърца до документ, скрито пазен години наред. Документ, който ще докаже, че същият този отбор е създаден на 10 май 1911 година. С този учредителен протокол ще започне и историята на ФК „Левски“. Протоколът се намира в Музея на Левски, открит на 2 октомври 2019 година.

 

ЕП. 2 – Музей на спортната слава на ЦСКА

Епизодът разказва за една сравнително голяма стая във Военния клуб на бул. Руски, а от 1967 г. до наши дни – на стадион „Българска армия“. 1054 отличия от 28 вида спорт. Казват, че подобна колекция не съществува никъде по света. Тя може да бъде видяна само в Музея на спортната слава на ЦСКА.

 

ЕП. 3 – Mузей на спорта

По днешните български земи са се провеждали игри и състезания още от времето на Античността. Свидетелствата за това се намират в единствения у нас Музей на спорта – съкровищницата, посветила се на мисията да съхранява и представя историята на българския спорт и върховите постижения на родните спортисти. Епизодът разказва неговата история.

 

ЕП. 4 – Национален стадион „Васил Левски“

Този епизод разказва историята на Националния стадион „Васил Левски“. Храмът на спорта, станал свидетел на паметните за българската спортна история съперничества.

С подкрепата на:

stolichna_kultura