Skip to content

ANTHROPOPHAGE

През май 2018 г. Йона Тукусер започва снимките на документалния филм „АНТРОПОФАГ“ в редица села в Украйна, заснемайки лични истории за оцеляване от глад и антропофагия (човекоядство) в района на Одеса в Украйна през 1946-1947 г.

! Филмът НЕ съдържа кадри с насилие, но разказите в него са със съдържание, което не се препоръчва за хора със слаби сърца!

Белият гълъб отваря черната кутия на истината

Създател на филма е българката, родена в Украйна – Йона Тукусер. Името й означава „гълъб“.

От автора:

„Провокирана от липсваща информация в официални документи на прокуратурата, потвърждаващи наличие на антропофагия в Бесарабия (Украйна) в периода 1946–1947 г., предприех изследване чрез алтернативен източник на историческа информация – устната история. Проведох разговори пред видеокамера с 86 човека от дванадесет населени места (с. Главан, с. Суворово, с. Каменка, с. Богатое, с. Холмское, с. Васильевка, с. Каракурт, с. Криничное, с. Ореховка, гр. Измаил, с. Виноградное и с. Голица за времето от 10 април до 21 май 2018 г.). Обръщайки се към живата колективна памет на местните жители, записах споделените спомени за съществуване на антропофагия в селата им. Търсейки доказателства за антропофагия, срещнах момиче Анна в Болград, което ми каза, че баба й е разказала, че е виждала документи за хора, осъдени за канибализъм в Бесарабия.“

За филма:

Година: 2022

Жанр: Документален

Режисьор и сценарист: Йона Тукусер

Оператор и монтаж: Йона Тукусер

„ПО-СТРАШНО ОТ ВОЙНАТА Е ГЛАДЪТ, ПО-СТРАШНО ОТ ГЛАДА Е ЛИПСАТА НА ОБИЧ“

„Гладът потиска безусловния рефлекс при хора, достигнали до канибализъм. Това характеризира историческите периоди на социални трансформации, войни, епидемии.

Кората на социалните форми на поведение е разрушена, огънят на биологичните импулси избухва и вместо културен социус, виждате диво животно, напълно различно от културно същество.“