fbpx

ЗАД КАДЪР

Българското кино отваря вратите си за теб
СЕЗОН 1 - КАК СЕ ПРАВИ КЪС ФИЛМ?

Доза Щастие

В Сезон 2 на „ЗАД КАДЪР“ ще те заведем на снимачната площадка на най-гледания филм за 2019 г. както на територията на страната, така и в платформата на НВО GO, в която за първи път българска лента застава на челно място в Хърватия, Сърбия, Словения, Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина след премиерната си седмица.

„Доза щастие“ е вдъхновен от действителен случай и базиран на автобиографичната книга на Весела Тотева „Спасение и падение“. Филмът е пълнометражният дебют на режисьора Яна Титова, а в главната роля се превъплъщава Валентина Каролева – дъщерята на Весела. Това прави работния процес още по-емоционален и разтърсващ за целия екип, който отдадено се впуска в проекта със значима кауза.

В продължение на 13 седмици ще ти разкриваме по малко от съкровения процес на това да разкажеш една лична, докосваща и истинска история за зависимостите, с които човек се бори по време на целия си живот.

Валя, Алек и Митко

Епизод 1
В първи епизод Валя, Алек и Митко ни разказват повече за процеса им по изграждане на техните герои – от предварителната подготовка до самия снимачен процес. Ще разбереш повече за това какви са били вдъхновенията им, колко трудно е да пресъздадеш на екрана човек, когото познаваш, и кои са нещата, които са преоткрили за себе си като актьори и като хора.

Яна и Мартин

Епизод 2
Втори епизод ни среща с режисьора и сценарист Яна Титова и оператора Мартин Балкански. Двамата заедно си поставят за цел да разкажат максимално искрено и честно историята на Весела. Визията на филма веднага успява да развълнува с картините, пренасящи осезаемо емоции и усещания през филмовия екран.

Екипът

Епизод 3
В основата на всяка успешна продукция е добрият екип от професионалисти, които са винаги на точното място в точното време и могат да се справят с всякакви ситуация. Филм като „Доза Щастие“ е създаден от кино творци, които са не само безупречни в своята работа, но и прекрасни хора, вложили всеотдайно цялата си любов, талант, енергия, усилия и време в този проект. Всички те са силно обединени от каузата на Весела и посланието, което лентата отправя към зрителите.

Децата

Епизод 4
В киното един от най-специфичните процеси е работата с деца на снимачната площадка. Изисква подходящ подход и въображение, които да предразположат малките актьори и да им оставят свободата да изразят своите емоции чисто и искрено. Всичко се случва като на игра, за да бъде сътворен светът във филма по най-докосващия за зрителя начин…

Актьорите

Епизод 5
Голяма част от актьорите в „Доза щастие“ трябваше да се изправят пред едно от най-големите предизвикателства в киното – да се превъплътят в герои, които имат своите прототипи в живия живот. Всяка роля във филма се превърна във важна и незаменима част за цялостния разказ на екрана. Освен невероятния професионализъм и талант, от екрана веднага си проличава силната отдаденост, с която са изградени персонажите, за да бъдат пълнокръвни и истински в достигането им до зрителя.